RSS

keadaan di rumah

status : kat rumah yang indah lagi nyaman dan damai.

hari ni search ternet sikit laaa.. hehehe.. kenapa? padahal dah nekad hari tu memang nak holiday sepuas-puasnya. tapi sebab nak kena daftar subjek, masuk lah aku ke sini. kalau tak, malas jugak aku nak masuk internet. hehehe. tengok! betapa aku nak cuti holiday sesenang hati. tak mau tengok ape-ape pun selain rumah dan segala isi rumah.

hmm.. aku rindu pada blog. tapi rindu pada family mengatasi segalanya lagi. haha. dah lama kan tak jumpa. lagi pun aku kan anak mak.

ade kat rumah, banyak benda yang aku dapat belajar. salah satu nya, nilai kasih sayang. melihat family aku yang ceria, hepi mepi, gembira, aku patut rasa sangat bertuah. kerana ade orang tak dapat macam apa yang aku ade. ikatan kekeluargaan adalah lebih penting dari segala ikatan lain. jangan kamu menukarnya dengan sesuatu yang lain yang tak seberapa.

mahu contoh? contoh nya ikatan antara kamu dan boyfriendss... ia tak sama dengan ikatan kekeluargaan. jangan ditukar. :) ia tak berbaloi..

sekarang musim tengkujuh.. banjir, rumah aku pun dah jadi tonggang terbalik dah. semak samun otak aku dibuatnya. tapi aku dah kemas dah sikit. cuma banjir-banjir macam ni mana boleh kemas rapi-rapi. sebab air tak menentu naiknya bila. so barang banyak yang diangkat naik. supaya lebih tinggi. baru laa masa banjir tak penat sangat nak kemas semua barang yang ade dalam rumah ni. adehlaa..

pelajaran kedua ialah, bila kamu nak buat rumah, buat lah rumah tinggi-tinggi sikit. supaya air banjir tak kan masuk ke dalam rumah kamu. hehe. sebenarnya rumah aku juga dah cukup tinggi, cuma sekali sekala ade banjir besar, tenggelam jugak rumah aku masuk air separas buku lali. hahaha.

sepanjang 25 tahun sekali aje banjir besar. tapi kami semua tak pindah pun. kami memilih untuk stay dalam rumah. alaaa, lagipun air paras buku lali je pun.. heehe.. tak berbaloi pindah. buat penat je..

kekadang ade kat rumah selalu bosan jugak. tapi bila balik sekali sekala macam ni, sangat best.. hehe.. kat kampung memang menyamankan.. aku suka.. lagi-lagi kampung aku kampung pedalaman.. hehehe.. sunyi je.. tapi banyak nyamuk, itu yang tak tahan tu... hahaha

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

joegrimjow said...

kat umah = blogging = blajar kasih sayang

;)

ku da tuka url
tau kan?
heeee

piNky LuCiA said...

;p baru tahu ni.. dah masuk dah.. ptut laa ritu masuk tak dapat2 pun.. huhu.. tQ

Fatt Chin Choy said...

ewah2 last statement tu bunyi cerewet jer ko ek

padahal berapa lama ko dah duduk kg ko tu?

keke

piNky LuCiA said...

hahaha.. saje kasik gempak.. ko ni semua ko perasan! aku ingt tak de org perasan.. hahahahaha

kg aku nyaman pe walaupun ade nyamuk.. hahaha