RSS

manusia.. malaikat.. syaitan..

hidup hanya sekali.. mati jugak sekali.. setelah aku baca email ni.. aku rasa.. banyaknya dosa aku. bila laa aku nak tebus dosa aku. entah bila plak aku akan mati. kalau mati, amal tak de, mati hidup balik pun aku tak boleh tebus.. aduhai diri..

aku tak plagiat entry ni.. aku petik entry ni.. dia di hantar ke email ku.. aku cuma berkongsi apa yang aku rasa malam ini.. aku harap, kita sama-sama boleh baiki diri kita ke arah yang lebih baik..

*Dipetik dari majalah Iskandariah Mesir 'MANAR ISLAM'
Subject: Manusia , Malaikat , Syaitan..

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu .....
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini...awal lagi nie?.zzzzzzzz

Manusia - Nak makan, laparlah ??
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah... ..
Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !! mmm..sedapnyaaaa? ....

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..
Syaitan - Ehh, panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat..
Syaitan - Ahhh?awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X, punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. . ...
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi nieii?.

Manusia - Eh, eh... tak boleh tengok ini, berdosa...
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok nie..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh? ...

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatil ah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2... pandai2lah?

Manusia - aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun. .
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... lagipun muda hanya sekali....rugila. .... (kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu .....
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh?

Manusia - Uuhhh?letihnya arini..tak solat lagi nieee?.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu...
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku,kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat (jangan mimpilah!) untukmu....

Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :
1. Anda - Patutke aku biarkan E-mail ini tetap dalam mailbox aku.
2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal (Forward E-mail ini)
3. Syaitan - Tak payahlah sebuk2

Wassalam...


psssttt.. ini baru ade rupa ustazah.. asyik rock je.. lalala ~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comments:

{lumut} said...

penuh ilmu..gud2..=)

pasal contest tuh kalau nak masuk..masuk je..stakat neh pompuan baru 3 org..kalau xde pompuan masuk lg..sume gurl 3 org dpt adiah le..
hehe

kawie2020 said...

aku pon kene muhasabah diri gak.. byk dialog tu aku ikut setan...

thanx ar terjah blog aku...

take care.. aku follow ko..

piNky LuCiA said...

waaa... nak3.. nanti free, fikir idea.. ngeh2. sbb skrg bz kanggg..

thnks cik lumut.. semngat berkobar2 ni.. lalala~

piNky LuCiA said...
This comment has been removed by the author.
piNky LuCiA said...

hehe.. aku dah lama follow blog ko. sejak hari pertama aku bc. hehe.. aku suka gayanya..

tq laa datng sini..

sama2 laa kita muhasabah diri ye en.kawie.. hehehe