RSS

bila...

bila moody dtg mnjelma.. habis laa...

aduhai.. apa laa yg nak aku pk kan.. pkra da lepas.. dia kata suh pk yg akan dtg plak.. haha.. pelik je aku dgr.. sbb aku ngah pening. sume yg aku dgr jd pelik.. skrg ni, aku tak tahu ape yg tul..

asigm aku di tolak.. kata ustaz.. itu tak ckup.. ini tak ckup.. perbahasan yg aku bwk kurang menonjol.. nak kena plak tonjolkan.. itu da 15 buah rujukan yg aku rujuk.. kurang menonjol? hm.. nampak nya klu nak menonjol agak2 nya.. bape biji buku laa eh?

hmm.. sesape ley tolong aku?

tajuk asigm aku : ayat-ayat hukum tntg arak di dalam al-quran..

waaa... perbahasan nya agak pnjg.. tp aku sudah memanjgkannya.. tp rupanya.. tak ckup ag.. ustz tu mmg suka yg detail.. tak pe... aku akan wat smpai dia puas hati.. tgk laa nnt.. (ape yg aku pk skrg?) tercbar ke? or nak bls dendam? hahaha...

fokus asigm aku ni.. tntg arak.. peringkat pengharamannya.. dalil2 ny.. hudud nya.. zaman rasullullah ape hudud nya.. zaman abu bakar, umar, uthman, ali..sume nak kena bahaskn.. pastu arak moden skrg mcm mana.. kena guna kan qias kpd illah pengharaman arak moden.. means.. metod ny adalah fiqh + tafsir digabungkan sekali.. da laa aku nak kena rujuk kitab arab.. aduhai..

ust Hafiz cadangkan guna kitab MUGHNI MUHTAJ.. aduhai.. perbahasan tntg arak ade dlam 27 lai.. nak kena wat asigm dlm bM.. hmm.. nak terjemah 1 hal yg agak senang (ayat poyo!!).. pastu ust Hafiz siap pesan klu tak faham ley dtg jumpa dia.. hakhakhak.. nmpak sgt aku ni tlh di ramal tidak akan memahami sepenuhnya kitab mughni muhtaj tu.. haha.. pndai3 ust hafiz.. hehe

hm.. klu aku wat pun tak rugi.. aku jugak dpt ilmu.. ssh wey nak dpt ilmu ngn kajiaan ni.. melainkan kita diberi tugasan bkenaan tu.. hehe.. so... kena laa usaha sikit klu target aku A.. hehe..

so sesape yg nak suggest kitab2 or buku2 yg ley digunakan.. ley laa suggest.. aku amat memerlukannya.. n sesape nak suggest mcm mana aku ley wat ngn cepat asigm aku ni.. ley laa gtahu aku.. hehe..

:( muka kesian ni.. hakhak

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 comments:

joegrimjow said...

cni org rau arak 2 bahaya
tp still dierg minum
bile xde agama jadi cam 2 la

piNky LuCiA said...

huhu..klu gitu.. means.. org tahu laa arak tu haram? my b utk keseronokan dunia laa.. pastu utk suka2.. huhu

Monkey D Luffy said...

semoga ko menjadi ustazah untuk anak bangsa.... serta anak dan cucuku ;p

piNky LuCiA said...

waa.. terharunya aku...

hehe.. tq3 kapten.. smpai cucu je ke?

FarHa said...

hehe teruskan usaha ura...tak pe susah skit, ura akan lagi bertambah faham...

wan muhamad zaidi said...

salah satunya bule rujukan dlm buku Ihya ulumiddin oleh iman al.ghazali dlm bab 2 m/s546 byk cito ttng penbedaan dr yg halal dan yg haramnye..=P

piNky LuCiA said...

ha : tq ha.. mg2 mcm 2 laa... huhu

piNky LuCiA said...

wan : oh ye ke? sy baru tgk kitab 2 tp bab 4 7..huhu.. nnt sy try tgk ag kitab ny..

time kasih ats informasi.. :) sy hargainy..

DeQku said...

Erm, klu inginkan sesuatu hasil yang cemerlang bukan senang. Aku harap dan doakan semoga kau akan tabah dan never give up menghdpi ujian ini.

Aku nak bg nama kitab, aku xingat sbb dah lama dah tinggal dunia study, seb baik ilmu masih ada..hihihi..

Nak tlg gtau camne nak wat tesis, yg aku dulu pun ust xbanyak komen. Kena ust yg sporting la katakan.

Apapun aku rasa, klu ust cam ust ko ni, mmg kena banyak syarah and give your own opinionlaaa..jgn duk asyik copy paste dr kitab je..

Ko faham kn katne kene 'give ur own opinion'kn?

I wish you gud luck!!!

piNky LuCiA said...

tq3.. aku faham.. asigm kali ni.. mmg aku ny ayat tul2 200% laa.. aku bc ngn aku hurai.. nak jem otak aku.. tp kdg2 ia baik utk kesihatan otak.. hakhakhak

watever pun.. tq.. aku da siapkan pun.. rujukan sumenya 18bj.. penuh meja aku.. huhu..

alhamdulillah.. nmpakny ust puas hati.. terharu aku smpai nak ngis td.. hahaha.. manje!!