RSS

sudah ketentuanNya..

beruntung aku masih mempunyai ibu dan ayah yang amat menyayangi ku. dan hanya aku yang selalu degil dengan mak.. huhu

so selagi mana ade ibu, ade ayah, ade family, berbuat baik dan berbaktilah pada mereka.

diolah dari cerita asal yang benar dan di tokok tambahkan. :)

******

"awak nak balik mana?"
"penang."
"penang kat mana?"
"gelugor?"
"umur, berapa?"
"13."
ish budak ni, 1 aku tanya. 1 dia jawab.
"oh, school holiday kat sini ke?"
"tak, saya tak sekolah."
"tak sekolah? kenapa ayah tak antar sekolah?"
"ayah dah meninggal." nadanya sedikit lemah.
"mak?"
"mak pun sama."
"habis tu sekarang duk dengan siapa?"
"jiran."
"oh, awak keje?"
"a,a.. basuh pinggan."
aku senyum. aduhai, siannya.
"datang kL cari keje atau buat ape kat sini?"
"cari abang."
"abang tinggal kat mana?"
"kat titiwangsa."
"tadi abang eh?"
"tak, tak kenal pun."
"habis tu jumpa kat mana?"
"jumpa tadi. tiket hilang. mintak tolong abang tu."

aduhai. macam mana pulak laa tiket dia boleh hilang. tapi baik jugak mamat tadi. huhu. entah ke mana dia hilang.

"habis tu, kenapa tak call abang awak?"
"no pone pun hilang."

adoi.. ni payah jugak ni.

"dah pergi alamat abang awak kasik?"
"dah. tapi dia dah pindah."

ya ampun. pulak. susahnya budak ni. 13 tahun dah berkeliaran kat bandar kL. buat aku teringatkan adik2 aku kat rumah.

umur 13 tahun, mak aku tak lepas pergi mana2 pun lagi. nak pergi bandar jerteh yang ala2 besar tu pun, mak aku temankan. ni kan pulak bandar kL. tapi budak ni tak de mak, tak de ayah. abang pulak, ke mana laa dia hilang. kenapa laa dia tinggalkan adik dia terkapai2 cari dia. tak bertanggungjawab sungguh lelaki itu.

eh, sejak bila pulak mamat ni ada kat sini.
"dik, balik elok2. jaga diri baik2. kat sini, bukan semua orang baik. ramai orang jahat. tengah tunggu mangsa je."
waa.. bagus betul mamat ni. confuse aku. hehe.

******

kesimpulannya, tak semua orang jahat kat bandar kL ni. ade jugak yang baik. dan juga untung nasib adalah ketentuan Allah.

aku ada family. adik tu tak de family. dia kena jalani kehidupan yang tak de sesiapa, tak de family dan tak bersekolah di waktu usianya 13tahun. kalau aku begitu, mampukah aku menjalaninya? mampukah aku redho dengan segala ketentuanNya?

semua orang, rezeki tak sama, yang penting, kita usaha untuk menjalani hidup yang baik di sisi ajaran agama. ade musibah, kita sabar. tak de musibah, kita bersyukur.

ah, insaf nya aku melihat keadaan dirinya. eh, lupa aku nak tanya nama dia. aduhai... ;p

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 comments:

haruan tasek said...

ambil le itu sebagai hidayah... Pada budak tu banyakan le bersabar... mudah-mudahan berjumpa abang awak nanti

FeskumUTKsemuA said...

sudah ketentuannya.. :(

piNky LuCiA said...

insaf3.. :)

Monkey D Luffy said...

kadang2 ada gak sindiket guna budak

mereka dilatih mcm tu

asis said...

btul..sy pun baik

piNky LuCiA said...

asis.. ko banje ley ke? ko kan baik.. hehe