RSS

kenapa gian sangat nak tahu result ni?

assalamualaikum dan selamat pagi.

senyum-senyum sokmo. moga dengan senyuman kamu akan nampak lebih awet muda.
ketawa.

rutin selepas bangun tidur setiap hari.
menghadap anak, Didi. bukak Umisisweb. check result.
macam biasa, tak keluar-keluar jugak.
hampa. kecewa. geram. marah. semua ada.
pada siapa?
entah. tak tahu nak lepaskan pada siapa.
mengomel sendiri.

mengapa aku gian sangat nak tengok result ni?
macam lah result gempak.
ketawa.
kalau result aku gempak dan hot macam milo panas, tak pe jugak.

terasa tension.
mengerutkan dahi. ingin marah.
tapi cepat-cepat tersenyum.
senyum itu membuatkan aku nampak lebih cantik.
teringat pesanan seseorang, "marah itu adalah hak kita. kalau kita setting dalam kepala mahu marah, marah lah jadinya. cuba set dalam kepala, aku tak nak marah. tak marah lah jadinya."
sekarang, aku berjaya.
senyum penuh bangga.

terima kasih kepada pemberi nasihat yang agung itu.
tidak jemu-jemu memberi nasihat kepada ku sewaktu dulu.
sekarang?
entah. hilang.
ketawa.

kawan-kawan.
ramai yang dah give up tunggu result keluar.
dulu, kata diorang excited jugak.
tapi tunggu-tunggu tak jugak keluar, so malas dah nak tunggu.
tinggal lah aku yang masih setia menunggu dengan penuh debaran.
haha. ketawa.

perangai aku pelik. tapi benar.

tapi UM lagi pelik. tak pernah di buat U lain lagi.
belajar hampir seminggu. result masih tidak keluar.
hm, kata pejabat semalam, dibuat pengiraan semula.
salah kira katanya.

entah apa yang salah pun aku tak tahu.
itu membuatkan aku semakin takut.
takut jika result yang sudah diketahui sedia ada berubah.
oh Tuhan, Ya Allah..murahkan rezeki aku.
senyum.

adik-adik semua dah tahu result.
tinggal aku sorang yang tak tahu.
menambahkan ketensionan aku. ketawa.
releks... releks...
esok lusa dia keluar lah tu.
en. Hati dah sibuk tanya pasal result yang tak keluar-keluar lagi.
Farha plak, suruh report result kat dia kalau dah keluar.
Mak tetap cool tidak bertanya apa-apa.
aku becok membebel pada diri sendiri.

sebentar.
kenapa aku sangat gian nak tengok result ni?
ketawa.

adakah salah satu wayar di otak aku telah rosak?
aku patut mengemas kininya dengan baik. kelak.
ketawa sekali lagi.




nota penting :
"result exam adalah perkara yang paling penting dalam hidup aku. aku akan kecewa tahap dewa jika setiap usaha yang aku limpahkan tidak berhasil. may be sebab itu aku sangat-sangat mahu mengetahuinya. sakit hati tahap max pada pengurusan UM yang agak steady. ketawa."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 comments:

shandye. said...

tak sabar nak tunggu result sbb naluri hati cakap result gempak sem ni...

betul tak?

hehe... apa2pun... sila sabar menunggu...

piNky LuCiA said...

hahaha. yeke? tak tahu laa.. hope so. lalala~

ngah bersabar dengan penuh kesabaran yang tinggi. haha.

EmanCloud said...

um ke? good luck hehe

Anonymous said...

Kenapa UM sll mcm ni? dan sll buat mende pelik2 pade org lain?Klo pelik tu gempak lain cite..

piNky LuCiA said...

eman..

a,a um.. tQ.
best of luck to u too.. =)

piNky LuCiA said...

anonymous...

UM selalu macam mana? hehe. tak faham.

buat benda pelik pada orang lain? lagi tak faham. haha. blur tetibe. sorry.

senyum.