RSS

kakak dan adik

betul ke kata orang kakak or abang tak boleh duduk sebumbung. means, adik beradik tak boleh tinggal sebumbung tanpa parents yang memantau. menurut kata salah seorang kawan aku, katanya kalau tinggal sebumbung dengan adik beradik, darah panas. saling nak bergaduh je.

aku tak tahu sejauh mana kebenarannya. tapi kekadang aku ade jugak mendengar keluhan kawan2 yang tinggal serumah dengan kakak diorang. tapi member lelaki elok je. hmm.. may be lelaki lebih tak ambil kesah sangat tentang hal remeh temeh ni. lagipun lelaki bukan suka bercakap, berborak riuh rendah macam perempuan. itulah hakikatnya.

bagi aku, tak salah nak tinggal dengan kakak. itu adalah lumrah. ke mana lagi kita kalau tak bergantung harap pada kakak selepas mak. tak gitu?

tapi bila melihat ade sesetengah kakak surrender dengan kerenah adik, aku kembali berfikir. bila tinggal bersama ni, susah ke. atau adik kita yang sengaja membuat macam2 kerenah? entahlah. aku tak pernah jadi adik. kerana aku memang sudah ditakdirkan untuk menjadi kakak.

tapi, bila aku fikir lagi, kakak ni bukan nya susah sangat nak handle. kalau dia marah, kita biarkan jelaa. dah dia kakak. janganlah lawan2. apa2 susah senang, kita akan cari dia jugak kan. kakak ialah insan yang patut kita hormat. macam kita hormatkan mak.

kalau ada ape2 berbincanglah elok2. jangan lah bergaduh. lawan mulut. tengking2. tapi hakikatnya, susahnya nak control marah. tapi bila kita dah control marah sekali, percayalah, kita boleh untuk tahan lagi. sebab kekadang marah bukan boleh di ikut sangat. hehe.

aku tak mengata orang. tapi aku fikir tentang diri aku yang suka sangat marah2. tapi bila dah tua2 gini, aku dah kurang marah. kenapa? sebab aku dah penat marah orang masa muda2 dulu. so, aku nak kurang kan dan kalau boleh, aku tak nak marah langsung. penat kalau marah. hahaha.

hmmm.. kesimpulannya, adik kita adalah family kita. kakak jugak family kita.

so kalau dilahirkan sebagai adik, kita kena lah hormati kakak kita. bukan bercakap ala kadar dengan kakak. kena hormati dia. macam kita hormat orang tua.

kakak pulak, janganlah mentang2 adik hormat kita, tak lawan cakap kita, kita sewenang2 pijak kepala dia. suruh je apa yang kita suka. hormati jugak hak adik. sebab kita sesama manusia mesti lah hidup dengan rukun dan damai. :)

kata orang, jangan bergaduh, nanti cepat tua. dan kata farha, kalau nak marah, senyum dulu.. hehehe

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comments:

eyena said...

I LOVE MY BABY BRO (ADIKKU)

Monkey D Luffy said...

memang susah... ngee

piNky LuCiA said...

waa.. kapten org berpengalaman pun cakap susah.. so aku iye kan jelaa.. huhu

debest_thinker said...

kita tak de adik.. huhu

hana devushka said...

kakak pown kena la memahami..jgn la asyik nk marah adik je..adik sensitif taw klu kakak marah..klu kwn marah lain..sbb adik syg kakak..jd adik sdey klu kakak marah..(^_^)