RSS

Interviewer sangat baik. =)

Assalamualaikum dan selamat pagi 1 Malaysia.

Senyum. Ya. Senyum ceria di pagi hari baik untuk kesihatan muka. ;D

Alhamdulillah.
Aku panjatkan setinggi-tinggi kesyukuran pada Allah sekalian alam.
Ceh! Terasa gaya ustazah-ustazah je yang bercakap. Bagus. Dan teruskan usaha.

22/02/2012
Rabu yang indah.
Jam 6.45 pagi dah bertolak, kononnya nak cepat sampai. aleh-aleh jam 7.20 jugak sampai ke tempat interview. Haha. Gelakkan diri sendiri. Dah banyak kali masuk Putrajaya, tapi setiap kali tu jugak sesat. Syabas untuk anda berdua. Suami+Isteri. Ketawa tutup mulut tanda sopan.
Walaupun terasa agak lewat sampai, tapi Alhamdulillah sampai sebelum masanya.

Dewan dah penuh dengan manusia yang semuanya nampak kecut perut. Ya! Tersmasuk aku yang lututnya agak longgar berbanding semalam. Senyum.

Baiklah.
Hal interview. Kalau ditanya, senang or susah? Aku tidak pandai mengkategorikannya susah atau senang. Sebab soalannya agak mencabar jika diuji kepada orang yang sedang bergerak lututnya macam kami semua. Haha. Tapi setelah siap, terasa macam ye ke aku masuk interview ni? Macam nak menari plak hati ni. Lega ya amat..

Sebelum interview.
Lutut dah jadi longgar. Jantung plak sedang maraton + dah macam nak tercabut dari tangkainya. Tubuh dari kepala sampai kaki, semua sejuk macam ade kat kutub utara selatan je. Senyum.

Kata orang, jangan takut.
Istighfar banyak-banyak dan selawat banyak-banyak.

Kata En. Hati kesayangan.
"I tahu U boleh buat ngan baik. Dan I percaya kat U."
Ringkas. Tapi padat ngan penuh harapan. Baiklah suamiku. Akan ku cuba yang terbaik untuk kita. Hehe.

Soalan-soalan yang ditanya ;
 1. Perkenalkan diri adalah perkara biasa apabila di interview.
 2. Huraikan tentang JERIS menurut FPK.
 3. Baca teks al-Quran + nyatakan hukum + huraikan cara bacaannya. (Masa ni, dah fikir macam-macam dah. Bertarannum ke? Bacaan imam qiraat mana dia nak bagi ni. Gelabah dalam jiwa. Aleh-aleh, nak tengok guru al-Quran ni boleh ke mengaji dan tepat ke tak bacaan Qurannya? Hehe.)
 4. Baca surah al-Fatihah. (Sah-sah laa wajib. Sebab al-fatihah kalau tak betul, solat tak sah. Kan?)
 5. Bacaan surah Muqaddam. (Alhamdulillah, sekolah menengah dulu dah hafal sampai hadam semua ayat muqaddam. Kalau tak.... Tak tahu laa nak jawab apa bila guru Quran sendiri tak hadam muqaddam. Kuang3.)
 6. Bercakap dalam BA sikit.. Ngeee.. Ikut suka hati tajuk apa pun..
 7. Apa kamu nak bagitahu pelajar bila subjek Sejarah jadi subjek wajib lulus dalam SPM, padahal subjek Sejarah kebanyakkan pelajar tak minat dan boring untuk belajar?
Sekian, terima kasih.

Selepas interview.
Tangan mula kebas. Jantung mula normal. Lutut kembali kepada kedudukan asal dan tidak lagi longgar. dan Boleh bernafas dan tersenyum dengan riangnya.
Kelakar.
Terasa macam sedang masuk pertandingan tilawah al-Quran dah masa interview. Dah laa kena mengaji kuat-kuat. Nasib bukan di suruh tarannum. Lalala~

Apa-apa pun, Alhamdulillah.
Syukur pada Mu, Ya Allah kerana memudahkan segala urusan ku dan kawan-kawan interview. Harap penempatan akan datang, rezeki ku akan awal. =) Dan dekat dengan en. Hati. Amin.

Oh! Hari Khamis, hari persekolahan.
Malasnya. Hahaha.
Nota Pinky ;
"Pada sahabat yang belum interview lagi, buat yang terbaik untuk masa depan kamu. Sebab tak puas hati lepas interview adalah tak berbaloi. Hehe"

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • RSS

0 comments: