RSS

Dilema seorang umi.

Assalamualaikum. Salam sejahtera. Good Evening.

Jam menunjukkan pukul 11.38 malam. Tadi aku dah tidur. Sekarang terjaga dari tidur.  Kedua-dua anak, kiri dan kanan nak susu.
Saat paling mencabar setiap hari bila rutin kembali. Tidur.

Naurah Nabihah. 3 hari lagi genap setahun enam bulan. Tapi masih menyusu badan. Campur dengan FM.

Faqihah Husna. 19 hari. Comfirm 203% aku bagi susu badan.

Sebenarnya, dah berbuih mulut mak suruh aku lepaskan susu Naurah. Tapi aku sayang. Aku target sampai 2 tahun. Tapi ni baru setahun enam bulan. Ade 6 bulan lagi. Aku dah tanya ramai doctor dan nurse.. Semua benarkan aku meneruskan penyusuan untuk Naurah. Tinggal aku je lagi kuat ke tidak.

Nak lepaskan susu untuk Naurah.
Aku tak tahu kenapa. Ada satu perasaan yang tak dapat aku gambarkan yang aku macam belum bersedia lagi. Mungkin aku belum bersedia untuk terima hakikat yang sekarang, Naurah dah besar. Akan datang, Naurah akan membesar dan ke sekolah. Dan akan melalui proses yang aku lalui sekarang. Inikah perasaan seorang mak?

Dilema.
En. Hati macam biasa, dia serahkan pada aku untuk buat keputusan. Dia sokong apa saje keputusan aku asalkan tak bersalahan dengan syariat. Dan aku masih belum buat keputusan. Rasa macam susahnya nak buat keputusan kali ni.. Tak tahu kenapa.

Penyusuan untuk Faqihah, Insya Allah, 2 tahun jugak. Harap aku kuat. Sebab menyusu badan ni, sangat memerlukan Kekuatan luar dan dalam. Kalau down, susu mesti drop. En. Hati pun cakap, "lepas ni u rehatlah. Menyusu 2 tahun pastu baru kita fikir pasal anak lagi." Ya Allah, terima kasih kerana mengurniakan suami yang soleh kepada ku. Senyum.

Ya Allah. Ya Rahman. Ya Rahim.
Kau bantulah aku dalam membuat keputusan. Kau jadikanlah keputusan yang aku buat adalah keputusan yang terbaik untuk semua.. Kau kuatkanlah semangat ku dalam menempuhi semua yang telah Kau tetapkan. Amin.


Nota Pinky;
"Aku menangis mengenangkan nasib My BFF. Allah datangkan ujian yang hebat buat dia. Dia lalui dengan tabah. Kalau aku berada di tempatnya, adakah aku begitu? Aku fikir, hanya orang yang hebat saja boleh melaluinya. Bertahanlah sahabat. Insya Allah, Allah akan datangkan sesuatu yang lebih baik buat mu. Lap air mata."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: