RSS

Leteran mak macam pakar motivasi. Lengkap.

Assalamualaikum. Selamat petang.

Tempoh berpantang adakalanya menyakitkan. Adakalanya mengembirakan.

Yang sakit tu,biasalah. Bila beranak normal untuk kali pertama,memanglah sakit. Ditambah pulak memang langsung tak de pengalaman. Terawang-awangan aku ni haaa.. Alhamdulillah ade my BFF, Puan Farha yang sudi melayan kerenah dan persoalan aku yang pelik-pelik sebab tak de pengalaman langsung. Aku, mahu pun mak, dua-dua tak de pengalaman dijahit hidup-hidup. Wah. Bila sebut,terasa seram sejuk plak.

Yang mengembirakan tu, aku dilayan macam puteri. Hoho. Seronok. Tapi bosan. Minggu pertama,mungkin seronok. Dah masuk minggu kedua, ketiga ni.. aku memang bosan sebab asyik duduk ngan sopan dan tak boleh bergerak banyak2.. Hmm.. Patutlah aku tak dilahirkan sebagai seorang puteri raja. Alhamdulillah syukur.

Bila duduk ngan mak, banyaklah benda yang nak diborakkan. Banyak jugaklah benda yang aku nampak melalui mata hati dan banyak benda yang boleh aku baiki dalam diri.

Kesusahan hidup.
Mak cakap, bila hidup kita susah, kita tak boleh salahkan orang. Kita tak boleh letakkan beban yang kita tanggung pada orang lain. Kadang-kadang bukan salah orang tu. Kita yang salah. Kita yang tak nampak. Tapi kita tetap buta. Bukan buta mata. Tapi buta hati. Tak nampak secara jelas. Sepatutnya kita bukak mata hati untuk melihat apa yang kita tak nampak.

Dalam kata-kata mak tu.

Tapi.. Ade benarnya kata mak. Aku tak menafikan. Kadang aku juga begitu. Tak dapat membaca hikmah yang datang beserta kesusahan yang ada.

Untuk nampak hikmah, mak pesan.. Jangan terlalu gelojoh. Kita kena cerdik menggunakan otak. Otak kan dah di beri oleh Allah kepada kita. (Aku faham maksud mak kat sini adalah akal). So guna kan otak sebaik mungkin untuk lihat dalam banyak sudut.

Macam kita beribadat jugak, kena pandai pilih.. ayat apa yang banyak pahala. Zikir apa yang banyak timbangannya. Buat yang itu terlebih dulu. Baru menyusul dengan yang lain.

Aku rasa dah macam dengar Ustazah memberi nasihat.

Itulah kelebihan bila ada mak. Kata-kata mak beribu-ribu. Dan dalam beribu-ribu tu, dapatkah kita ingat semua? Kadang-kadang sebenarnya kita tak perlukan pakar motivasi.. cukuplah hanya ada mak. Tapi sesetengah orang tak menghargai mak yang masih ada di dunia.

Harap mak sentiasa sihat, dirahmati dan dilindungi oleh Allah selalu. Amin.

Nota Pinky;
"Tadi dengar mak tanya salah sorang adik kat rumah. "Kak tu agaknya rindukan abg wan kot. Diam jer.." Aku buat-buat tak dengar. Memang! Aku sedang merindui kamu, en. Hati kesayangan jiwa."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: