RSS

Hobi si kakak Naurah.

Naurah si pencinta buku.
Alhamdulillah. Saya panjatkan segala rasa syukur ke hadrat Ilahi kerana mengurniakan anak seperti Naurah yang sangat menyukai buku.

Sebenarnya tak tahu nak cakap macam mana. Kekadang terasa sangat susah untuk diuruskan memandangkan Naurah ni bila mahu tidur kena bedtime story. Bangun tidur plak kena baca buku untuk nya sebelum pergi rumah pengasuh. Jika tidak dibacakan buku, sampai rumah pengasuh dia akan nangis tak henti sampai tengah hari. (Mahu tak pening pengasuh?) Dan balik kerja, wajib bacakannya buku.

Maknanya paling kurang saya kena bacakannya buku sebanyak 3 kali. Kekadang saya sampai terhafal apa yang saya ceritakan kerana kerap diulang-ulang. Sehingga satu tahap dia sendiri menghafalnya. Saya rasa itu sangat comel bagi budak 2 tahun. Haha.

Dulu Naurah masih menyukai buku-buku ringkas. Seperti buku A B C.. Sekarang dah makin susah buku pilihannya. Umi plak kena pandai bercerita. Terkadang pening umi baca dan dengan giat umi menelaah dan mencari vocabulary supaya difahami oleh si anak.

Ada kebaikan dan keburukan. Di mata saya, benda yang pertama saya tak dapat handle adalah membacakan buku untuk Naurah sebelum menghantarnya ke rumah pengasuh. Perkara paling susah dan kelam kabut saya dibuatnya. Sebab saya mesti masuk kerja, paling lewat jam 7.25am. Tapi disebabkan saya membuat rutin ni setiap hari, jadi terbabaslah saya dari datang awal ke Sekolah.

Penyelesaiannya, pernah menyuruh suami membaca kan buku untuk Naurah, tapi berguling-guling menangis nak baca buku ngan umi. Jadi, nak ke taknak, saya terpaksa bacakan untuk nya.

Saya agak. Mungkin. Naurah tidak menyukai cara penceritaan abi. Tak de bunyi dan mendatar. Mengantuk juga saya yang mendengarnya. Inikan pula Naurah. Hihi. (Sorry abi. Umi main teka jer.)

Tak rugi saya melatih Naurah dari kecil untuk sukakan buku. Dan sekarang, satu habit telah melekat.. iaitu bedtime story. Alhamdulillah. Allah mudahkan urusan saya. TQ Allah.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: