RSS

Melalui minggu ke2 dengan penuh sabar.

Kemunculan minggu ke2.
Minggu pertama dilalui dengan penuh kepenatan. Dan minggu ke2 muncul. Nampak nya aku akan kepenatan lagi lah. Aku harap aku akan cepat membiasakan diri dengan keadaan disini. insya Allah.

Pesanan seseorang.
Aku ade meluahkan ketidakpuasan hati aku terhadap pelajar yang tidak mahu belajar. Macam mana masa depannya. Macam mana nak menarik minatnya untuk belajar.
Katanya ; (Aku anggap sebagai pesanan lah).

B : "Kalau semua cikgu nak buat, sian omak ayah dorang. Nanti tak dapat nak mendidik dorang."
A (aku) : "Kalau budak tu tak pandai, macam mana?"
B : "Biarkan."
A : "Mana boleh biarkan pelajar taknak belajar. Aku rasa nak pukul2 manje je dorang."
B : "Biarkan."
A : "Kenapa?"
B : "Itu kan dasar KPM."

Aku diam. Malas untuk berfikir.

Hari ni.
Disebabkan kerja aku dah siap. Aku ade masa untuk berfikir. Benar jugak. KPM dah listkan perkara yang tidak boleh di buat pada pelajar. Hatta membebel pun tak boleh. Ni kan nak piat2 pukul2 manja...
Apa nak jadi ngan institusi pendidikan sekarang. Kalau pukul kena saman. Kalau membebel kena marah. Habis tu cikgu bak buat apa?

Akhirnya.
Cikgu ambil keputusan, ajar budak yang nak belajar je. Yang tak nak belajar, tak siapkan keje sekolah, tak buat apa yang cikgu suruh, tidur dalam kelas, semua dibiarkan. Kang kalau sentuh kang tak pasal-pasal kena saman. Akhirnya, generasi akan datang berapa kerat sangat lah yang pandai? Kalau zaman aku dulu, kalau kena rotan ngan cikgu, balik rumah bagitahu mak or ayah, dorang akan tambah lagi. Sebab tu aku tak berani nak cakap bila aku kena rotan. Haha. Terutamanya bila tak ingat sifir. Hihihi.

Harapan aku.
Insya Allah. Bila aku jadi mak ayah (en. Hati cakap, umi abi) akan datang, aku akan gunakan pendekatan mak ayah aku. Sebab dorang adalah idola aku.

Nota Pinky ;
"Pelajar kat sini, ada kelainan dengan Seri Setia. Walaupun hati tetap rindukan Seri Setia. Tapi rindu pada en. Hati melebihi segalanya. Hihihi. Ketawa gatal."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: