RSS

kenangan pahit. (PPS)

selamat sejahtera dan assalamualaikum.

boring. jemu. bosan. dan jugak blur.
pakej. lengkap. tanpa ada penambahan.
tunggu result pun tak keluar-keluar jugak. untuk kesekiankalinya, aku bukak umisisweb lagi.
tapi hampa. kecewa.

jadi, dengan rela hati nya, aku menjelajah dari satu blog ke satu blog.
senyum bila ada yang mencuit hati.
gelak apabila ada perkara yang kelakar.
berkerut-kerut dahi bila ada perkara yang pelik.
sayu hati bila ada benda yang sedih.

klik di sini untuk maklumat lanjut.

tiba-tiba terpandang ini untuk kali kedua.
untuk pandang pertama. niat. untuk pandang kedua. masuk.
senyum manis. tarik perhatian juri.
agak-agak masuk, boleh menang ke? haha.. aku masuk bukan nak menang. sekadar berkongsi kisah pahit ini sekadar pengajaran untuk semua. supaya lebih berhati-hati.

mungkin kisah ini pahit bagi semua wanita. termasuk aku.
senyum kelat.

sebelum itu, ku pohon atas kekasaran bahasa yang akan aku keluarkan nanti. aku tak bermaksud untuk menyalahkan mana-mana pihak. jadi harap pihak-pihak yang tertentu dapat memaafkan aku.
senyum penuh tawar mengenangkan kisah itu.

memandangkan ini adalah kisah paling ngeri yang pernah aku alami, aku ceritakan dengan detail.
senyum hambar penuh emosi yang sakit.

************************

2010.
jam 3.30pm. KTM, MidValley.

aku keluar awal untuk ke sana.
jam 3 petang adalah waktu yang sesuai. kerana ia adalah waktu yang ku kira selamat untuk menaiki kenderaan awam seperti LRT, KTM, bas dan sebagainya.

sesampai di MidValley, ku pandang jam. jam menunjukkan angka 3.30pm.
menghembuskan nafas lega.
kerana aku kira, train waktu ini, masih lagi tidak penuh dan sesak seperti waktu kemuncak. senyum senang. hati berbunga riang.

15minit berlalu.
aku masih menanti dengan penuh sabar.

15minit kemudian.
terdengar announcement.
"haraf maaf, train tergendala buat sementara waktu. train akan tiba dalam masa 15 minit lagi."
hati dah panas dah. geram pun ada.
tapi masih senyum. control ayu.

dah 30 minit tunggu.
sekali lagi ku pandang jam pink aku. mencecah angka 4pm.
hati dah tak senang. selaras dengan pergerakan fizikal aku yang nampak sangat gelisah.
kajang, bukan dekat. kurang-kurang setengah jam jugak nak sampai.

jam 4.30pm
train baru sampai. fuhh..
tapi manusia dah ramai. bersesak-sesak. dari satu destinasi ke destinasi yang berikutnya. hinggalah train betul-betul penuh. last sekali dah macam sardin.

lebih kurang macam ni la penuh nya.. tapi teruk lagi. huhu.


tragedi bermula. (bunyi suspen)
mula-mula sekali aku kat tepi. pastu makin ke tengah. dan lastly, aku dikelilingi lelaki. nasib hand bag besar. ku pegang rapat-rapat ke dada. hati makin tak sedap. macam ada yang tak kena je.

pastu terasa orang himpit dari belakang. mata aku pejam. rapat. sambil beristighfar. dalam hati, aduh. kenapa ngan mamat ni. dahlaa duduk macam nak peluk aku. yang paling tak best, dada dia rapaaaaaat dengan belakang aku. aku peluk je tiang. memang aku tak boleh nak bernafas ngan baik dah ni. nafas dia, fuhhh.. dengar dengan kuat di telinga aku. pendeknya aku. adoi.. dalam hati jerit nama mak dah.

ok jangan salah anggap. dia tidak meraba aku.
senyum kelat.

dia hanya berdiri rapat-rapaaaaat dengan aku. aku naik heran dah ni. asal laa mamat ni nak attack perempuan macam aku. bukan seksi pun. pakai blaus labuh, yang ala-ala jubah tu. pastu tudung pun sah-sah laa labuh atas 3 inci je dari siku. yang penting, kurus kering plak tu. huhu. tambahan tak berapa nak cute plak. ish3.

aku panic. sebab ni pengalaman pertama. jadi, aku makin lama makin panic, tak tahu nak buat apa.


kan best kalau ada button macam ni. ade je orang attack, tekan je button. haha.

lama keadaan ni berlaku. mula-mula tak rasa. tapi lama-lama, dah tergesel sana sini, bergerak ikut nada dan irama train. mulalaa rasa something yang pelik. masa tu dah gelabah dah. pusing kanan, dada lelaki. pusing kiri dada lelaki. pusing belakang, sah-sah laa dada lelaki. (ish3. susah betul jadi budak kecik macam aku ni. detik dalam hati.) means, aku memang kena kaku kat situ jela. sebab depan aku je ade besi. tak de manusia.

apa yang aku rasa?
something yang aku rasa tu, panj*** je. (sorry). adeh. dah laa rasa be*** je. terfikir sejenak, apa plak ni keras-keras kat belakang ni? kat bon*** lak tu. sengal sungguh pertanyaan masa tu. otak suci lagi ke atau mungkin sebab panic tak boleh nak fikir ngan waras? tak tahu nak buat apa dan bagaimana. aku tarik muka confuse. sebentar kemudian, baru lah terfikir benda 18sx. adeh. dia punya rapaaaat, macam nak peluk, nak cium pun ada. pastu, aku ni dah meremeng bulu roma ni. ish3. masa tu, macam gelap je dunia aku.

oleh kerana terlalu panic dan masih berfikir-fikir nak buat apa, otak aku memang tak bergerak. last sekali, kaku gitu je. bayangkan, aku ni dah laa suci lagi. kena macam ni plak. nasib berlapik. (ayat nak sedapkan hati.)

akhirnya sampai Kajang. masa nak keluar, aku pandang belakang. dongak atas sikit. eii, lelaki india. tinggi. macam nak pengsan aku dibuatnya. rasa nak tumbuk pun ada. boleh dia tengok aku dan senyum serta berlalu macam tu je. destinasi kami sama. geram dalam hati ni, macam nak bunuh dia. damn it!

kawan datang jemput. naik-naik kereta, aku menangis semahu-mahunya. kereta bergerak. dia tanya kenapa. aku menangis. dia tanya lagi. aku menangis makin kuat lagi. sampai dia terpaksa berhenti parking kereta sebab tak tahu apa nak buat ngan aku. katanya tak boleh concentrate nak bawak kereta tengok aku menangis. aku menangis dari pukul 5 lebih sampai pukul 8 malam.

macam mana boleh berhenti? aku tetibe terkejut. sebab tak solat asar lagi. so suruh kawan pergi surau yang berdekatan dan cepat-cepat pergi ambik wuduk, solat maghrib dan solat asar qada'.

selepas solat, baru aku boleh bercakap. dalam solat pun aku nangis-nangis lagi.

lepas kejadian ni, aku memang dah tak naik KTM dan boleh bilang ngan jari kalau aku naik. masih trauma lagi. huhu.

masa aku naik tu, tak de gerabak untuk perempuan lagi. huhu.

sekarang......


************************

kepada penumpang perempuan.
kalau tak de pilihan, anda terpaksa naik train, pilih laa gerabak untuk wanita. ia lebih selamat.

semua wanita.. see? terasa lebih selamat. =)


sedikit komen mengenai blog : http://akimneutral.blogspot.com/

"jangan masuk blog ini memang cool. sebab tu aku follow."

orang yang aku tag ialah : cik Purplebuttefly & cik Hana.



nota penting :
"pengalaman menjadikan aku lebih berhati-hati dengan lelaki yang tak dikenali. ish3. lagi-lagi bangsa lain. seram!"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

redha itu penting untuk terima kenyataan.

assalamualaikum.

sedang melihat gambar-gambar di Flick.
entah kepunyaan siapa pun aku tidak tahu.
yang aku tahu, aku sangat suka melihatnya. cantik. penuh dengan nilai.
gambarnya mempunyai 1001 makna yang semua orang boleh simpulkan sendiri.

sedang leka melihat gambar-gambar.
aku terima pengkhabaran dari Puan Farha.
katanya dia telah mendapat result penuh untuk exam kali ni.
tapi tidak memuaskan seperti sem-sem yang lalu.
aku menenangkannya.
mungkin hanya itu rezeki yang diberikan oleh Allah tahun ni padanya.

bercakap pasal result.
result aku, bila plak nak keluar.
sudah mahu tumbuh janggut, ku menunggu.
tapi apa yang harus aku buat selain menunggu. so tunggu jela.
insyaAllah, akan keluar seperti yang diwarwarkan.
haha. ketawa.
pernah ke result UM tak keluar terus?
entah. tetibe aku menonggah dagu.
senyum terpisat-pisat menahan tawa sendirian.

sekejap.
ada panggilan masuk.
busy plak aku pada hari ini.
senyum kelat.

selesai.
raut wajah aku : kelat. kening berkerut. menggaru kepala yang tak gatal. dan memintal rambut tak berapa nak ada.
senyum tawar.
perasaan : tertanya-tanya.
apa yang dah aku buat?
kenapa boleh jadi macam ni?
air mata, seolah-olah mahu mengalir. ku seka.
astaghfirullah al-aziim. beristgfar.
mungkin ini adalah rezeki pemberian Allah kepada ku.
alhamdullilah. bibir menuturkan syukur.

"jangan menangis wahai mata. senyumlah.
kerana dengan senyuman, kamu akan bertambah baik."


jangan menangis. jangan sedih.
mungkin di sebalik ini mengandungi 2juta hikmah yang tersirat.
hikmah yang kita tak jangka ia akan datang pada kita.
memujuk hati, sebenarnya.
jika aku tak pujuk, siapa lagi, kan?
senyum lega.
mata bersinar.

ade 2 lagi subjek yang belum diketahui.
sabar dengan penuh hemah.
senyum.
hati berdoa, moga ada sinar pengharapan untuk 2 subjek yang bakal keluar itu.
aku mengharapkannya.
dan yang paling penting, aku telah berusaha. dan aku bertawakal kepada Mu, Ya Allah.
kembali senyum manis.

menelan liur perlahan-lahan.
lebih kepada gementar sebenarnya.
ketawa.




nota penting :
"tak perlu bersedih jika target yang kita impikan tidak tercapai. kerana itu dinamakan rezeki Allah yang Maha Adil. kerana Allah tahu apa yang terbaik buat kita."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

senyuman bujang yang tak lama lagi akan ditamatkan perkhidmatannya.

salam semua.
apa khabar? semoga semua ceria dan bahagia serta hebat-hebat semua.
sama seperti apa yang aku rasa sekarang.
senyum manis yang terlebih gula.

tunggu sekejap.
ada sms masuk.
ku pandang skrin hp dengan tersenyum manis.
katanya, : "best kahwin. haha."
Nada mengusik seperti kebiasaan.
aku menekan butang reply.
"Adakah ini sesi mengenakan ura supaya cepat kawin?"
dia ketawa.

huh! hati aku mencebik. tanda marah dan tidak berpuas hati dengan usikan itu. marah-marah sayang.
main-main ye dengan aku.
senyum. walaupun muka belum ku cuci dengan pencuci Safi Balqis.
Farha, dia selalu menceriakan pagi aku sejak kebelakangan ni.
memujuk aku supaya cepat-cepat menjejaki dirinya.
ketawa bagai mahu pecah perut yang belum terisi.

kata orang,
"jika seseorang lelaki memberikan kamu al-Quran, itu tandanya dia menyukai kamu." benarkah?
{terima kasih kepada en.Google kerana menyumbangkan gambar yang cantik.}


status.
ramai yang bertanya. si adam mahu si hawa.
dengan sikap yang suka main-main dan tidak pernah serius dalam memperkatakan sesuatu, ada yang mempercayainya.
salah aku. mungkin.
tapi sekarang, mungkin aku sudah memikirkan untuk menukarnya.
kebarangkalian itu ada. cuma masa yang tidak ada.
ketawa.
alasan semata-mata.

tapi, status itu bagi ku, tidaklah sepenting mana.
usah ditokok tambah dengan ajinomoto. penyedap rasa.
pada sesiapa yang suka menjadi penglipur lara, aku nasihatkan kamu menoktahkan titiknya di tahun baru.
usah menjadi tukang masak terkemuka, jika kamu belum berguru dengan chef terunggul dunia.
kerana sekarang, aku sudah pun bergelar wanita, untuk memasak kepada arjuna tercinta.

ramalan kaji cuaca oleh diri ku pada tahun baru yang bakal menjelang dua hari lagi.
gunung berapi akan meletup di tahun 2011.
percaya cakap aku. atau kamu akan merasa larva nya.
sebelum dia mengeluarkan haba atau meletuskan larvanya, di nasihatkan menoktahkan cerita-cerita mu di penghujung disember.
itulah jalan yang terbaik yang kamu ada.
take it or leave it.

saat cinta itu ku genggam, aku tidak akan sesekali melepaskannya.


mood : dalam hati ada taman.
dan taman itu sudah pun berbunga-bunga mekar.
semekar senyuman yang ada pada si bibir merah.
mungkin sedang mengecapi bahagia tahap maxima.
kerana senyuman bujang itu tidak lama lagi akan ditamatkan.
keberangkalian itu sudah ada.

susah untuk ditafsirkan hati tatkala ini.
senyum simpul. malu-malu. pipi merona merah.
ketawa sopan. sambil menutup mulut.
muka gatal.

mendongak ke atas. kosong.
memandang keluar jendela. gelap.
memikirkan sesuatu yang telah berlalu.
ahh.. persetankan semua kata nista manusia.
alhamdulillah. sekarang aku sangat bahagia.

terima kasih Allah, kerana mengutuskan selembar kebahagian.
aku sangat bertuah memilikinya.
dan aku tidak akan sia-siakan diri nya.
kerana aku tahu, pelangi indah sekarang sedang berada di atas kepala ku. mendekati ku serapat yang mungkin. supaya aku melihat keindahannya.
senyum lebar. puas.
tanpa ada garis-garis kedukaan.




nota penting :
"dalam proses menyenaraikan keperluan yang sangat perlu. pentingkan yang lebih penting. marilah bersama kita mengelakkan pembaziran."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

menghabiskan sisa-sisa hidup di sini. haha.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

sekarang,
on road to kuala Lumpur.
10.00pm = e-Budaya, seat no. 2.

perlu menghabiskan masa yang lama untuk sampai kL.
boring!
serius.
alangkah bagusnya kalau ada teman yang istimewa di sisi.
senyum gatal. lalala~

berada di atas bas lebih kurang tujuh hingga lapan jam adalah perkara yang sangat memenatkan. tambah-tambah lagi kalau tidak dapat tidur. dan melihat sekeliling yang penuh dengan kegelapan. serta mata yang seumpama biji guli yang tidak mahu-mahu dipejamkan.

boring menyelubungi jiwa.
haha. gelak kepada diri sendiri yang tidak terurus dek kerana keboringan yang memuncak.
pusing kanan, pusing kiri. semua orang pejam mata.
mata ku buntangkan. melilau sana sini.
adeh. susahnya kalau tak dapat tidur.

sedikit takut kerana bas yang di pandu oleh driver 'sedikit' laju.
tapi...
bukankah itu adalah satu kebiasaan bagi bas no.15 ke? soal kepada diri sendiri.
aku mencebik.
rasa mengantuk datang. tapi mata tidak jugak tertutup.

mengantuk yang teramat!!

sedar tak sedar, dah sampai pun ke destinasi yang di tuju.
aduh! Kuala Lumpur.
bandaraya yang sesak dengan kenderaan. bersimpang siur.
kini, aku di sini lagi. menjalani hidup yang bersisa.
tak sabar mahu menghabiskan zaman belajar.
gelak.
betul ke apa yang aku cakap ni? kerut dahi dan garu kepala yang tak gatal.

sebentar.
aku tidak tahu memutuskan untuk tinggal di mana untuk minggu ni.
arggghhh... boleh plak macam ni.
so akhir sekali, memutuskan untuk tidak menyusahkan Fazilah. dan tinggal dikolej, memandangkan barangan-barangan wanita yang sepatutnya berada di rumah Nad kesemuanya.

menjejakkan kaki dengan mata yang kuyu layu.
sejenak terpandang katil empuk, mata makin layu.
owh, akan ku qada' tidur semalam.



selamat malam semua.
walaupun hari telah meningkat tua. =p




nota penting :
"entah bila mahu mulakan persiapan untuk menghabiskan sisa-sisa senyuman bujang. hehe. sedang berkira-kira dan merancang kewangan. senyum untuk diri sendiri yang tidak sabar."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

selamat balik kampung.

salam dan selamat petang semua.


setelah sakit kaki ku berjalan. akhirnya sampai jugak aku kat rumah yang indah ni.
sesi mengemaskan barang-barang hendak dibawa balik.
mengemas seperti orang malas.

chaiyok3.

mahu pulang ke kampung ni. mahu rehat dengan serehat-rehatnya. wah!

selamat tinggal Kuala Lumpur.
haha. ketawa macho.

selamat bercuti untuk semua. jangan jealous. kiki.
senyum mengejek pada orang yang tak dapat cuti. hehe.



kata hati : "harap dapat rehat dengan serehat-rehatnya di kampung."
kata sebelah hati : "pasti ada kerja yang perlu kau selesaikan nanti. percayalah. haha."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

jangan desak aku.

mood : tidak baik.
muka masam. (menambahkan kedekutan saje.)
baru saje selesai memarahi adik-adik.
akibat didesak bertubi-tubi oleh mereka.

bila syaitan merajai jiwa.. semua perkara tak baik dipandangan mata.


desak mendesak.
aku manusia yang paling tidak suka didesak.
aku juga akan naik marah jika ada yang mendesak.
aku akan serabut otak, fikiran, hati, zahir dan batin apabila di desak.

dan bila semakin di desak, aku akan naik angin.
bila syaitan dah ada dalam diri, siapa pun tak boleh halang apa yang aku nak buat.
lalu, tidak berlengah lagi dan memarahi siapa yang mendesak.
tengok buktinya.
aku baru selesai meninggikan suara kepada adik-adik aku.

bila marah, aku jadi tidak menentu. =S


tetiba terasa sayu dan nafas terputus-putus akibat mahu marah.
aku bukan manusia yang bila dimarah orang, bila didesak orang, aku akan diam membisu sahaja.
jika kamu marah aku, aku akan melawan dan memarahi kamu balik.
puas hati aku.
ketawa evil. hohoho.

tapi bila orang yang aku marah itu, adalah orang yang aku sayang.
sebak. suara tersekat-sekat. nafas terhenti seketika.

aku dah kata, jangan desak aku.
aku tak suka di desak. nanti aku akan naik angin.
dan bila aku marah, kamu akan menangis. aku tahu itu.
bila aku dah janji, jangan tanya lagi.
bila tanya banyak-banyak kali, akibatnya aku akan memarahi kamu. kamu mahu itu berlaku?
tidak, bukan?

arggghhh. aku tak suka kamu buat aku macam ni.



kata hati : "bila marah menguasai diri. semua benda yang dibuat jadi tak kena."
kata sebelah hati : "keluarkan rasa marah mu, biar kamu puas hati. hohoho"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

setelah pemilihan di buat dan ditapis.

assalamualaikum dan salam sejahtera.
ala-ala pembaca berita lagaknya.
mengulum senyum.

baru selesai membuat keputusan yang aku rasa, agak berat.
memilih dan membuat keputusan adalah sangat susah bagi aku yang memang sudah tidak pandai dalam membuat sesuatu keputusan.

teringat kata Dato' Fadzilah Kamsah pada ku,
"kamu seorang yang sukar dalam membuat keputusan. so hanya Allah yang boleh bantu kamu. istikarah banyak-banyak. pohon dengan Allah supaya keputusan yang kamu buat adalah betul. dan selepas itu, tawakal."

saat ini.
aku sangat bimbang jika aku tersalah membuat keputusan.
dah putus baru fikir dan bimbang takut salah. boleh ke macam tu?
senyum pahit.
tapi aku harap semua nya berjalan dengan lancar dan tersusun.

pemilihan colour.
adeh. bergaduh semua orang dengan memberi pendapat masing-masing.
aku di tengah-tengah, pening yang amat.
mana tak nya, seorang nak hijau. seorang lagi nak puteh. seorang suggest silver. last-last aku order hitam. haha. padan muka semua orang.

tapi, en. Hati sangat pandai memujuk.
setiap apa yang dilihatnya puteh, dia suruh aku tengok sama.
sampai ke akhirnya, aku memilih puteh.
aku memang cepat terpengaruh. haha. itu memang sifat ku. walaupun kekadang aku adalah seorang yang teguh pendirian.
tapi pengaruh dan hasutan yang kuat menyebabkan aku rimas, lalu aku bersetuju.

huh! sifat yang tidak boleh dibanggakan dan harus berwaspada selalu.
takut jugak kalau ade orang lain memonupolasi aku. haha.
ketawa dan mencebik bibir.

akhirnya,

betul ke aku pilih ni? =)

ia menjadi pilihan aku.
itu pun setelah ditimbang tara. selesai bergaduh manja. membuat rujukan di mana-mana. melihat apa yang patut. mendengar semua suara. dan aku putuskan.

adakah keputusan aku mengikut kata hati atau pengaruh orang lain?

setelah melihat dari banyak segi.
suggestion dari family.
pendapat dari bonda.
suara-suara masyarakat dari adik-adik.
tapi ayahnda tetap berdiam diri. memang itu sifatnya.
dan lastly, kata en. Hati.

semuanya ku tapis rapi. ku fikir tidak berhenti-henti. susahnya dalam memutuskan sesuatu.
dan aku jaga setiap inci perasaan pemberi pandangan juga.
lalu, aku membuat keputusan sendiri.

aku dengan hormatnya menyatakan, puteh nampak elegant.
sama macam anak pertama aku, Didi.
bibir menyimpul senyum.
malu-malu dan was-was.
ketawa.
masih lagi was-was sampai ke saat ini. boleh ke macam tu?

dan selepas ber'meting' bagai untuk men'settle'kan apa yang patut.
sekarang, aku boleh bernafas lega.
menunggu loan diluluskan dengan jayanya.
mungkin tidak sabar juga melihat anak kedua aku.

apakah nama yang sesuai di berikan padanya yang bakal lahir untuk menemani aku selepas Didi.
barangkali Didi akan jeles dengan kehadirannya.
"Didi, kamu jangan jeles ye sayang.. di mana saja aku berada, pasti ada kamu. kerana kamu adalah jantung ku.."
aku senyum memandang Didi. =)

diri aku.
mata bersinar-sinar seperti menunggu kelahiran anak pertama.
tak. anak kedua selepas Didi. ketawa.
kulitnya juga sama seperti anak pertama ku. haha.
Didi, kamu pasti tidak sabar untuk berkenalan dengan nya. ketawa sekali lagi.


mulakan senyuman di pagi hari. pasti kamu akan ceria, sepanjang hari. =)



kata hati : "sekarang, pemilihan nama sedang berjalan. pasti ade nama yang sesuai untuknya."
kata sebelah hati : "ish, semua benda nak kasik nama bagai. huh!"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kerenah mereka tak sudah-sudah.

salam dan selamat petang.

awan. mendung.
semakin lama di lihat, semakin mendung.
mahu hujan agaknya.
tapi, hujan bagai berdiam diri. tidak mahu turun. mungkin malu-malu dengan aku yang sedang melihatnya. wah!

bonda.
tetiap hari sms, juga call.
selagi aku tak balik kampung, selagi itu bonda mahu pun adik-adik semua tidak mahu berhenti.
memang rutin kot. haha.
ketawa dan mengeleng-gelengkan kepala.

sampai kekadang ia membuatkan aku rimas.
memandangkan aku bukanlah kaki sms atau kuat bergayut, ia menyebabkan aku rimas kerana terpaksa memegang hp dalam satu tempoh masa yang lama. 30 minit agaknya tempoh untuk bercakap. dan sms dalam tempoh sejam.
tapi kekadang ia menghiburkan aku yang penat menyelesaikan masalah yang tak sudah-sudah timbul.
senyum pahit.

rindu itu adalah suatu yang menyeksakan.
tapi rindulah yang menjadi pengikat hati. =)


muka berubah jadi sayu.
aku sebenarnya rindu suasana kampung.
rindu pada bau hutan.
rindu pada bonda. ayahnda. adik-adik. rumah.
ingin segera ku terbang pulang. tapi apa kan daya. kata orang, biar masa yang tentukan.
ceh! main tunggu masa plak.

kerja yang harus ku selesaikan, agak banyak.
sms bonda ku terima seolah-oleh merajuk.
"kalau banyak kerja, tak yah balik-balik."
wah. hati aku jadi sayu.
bonda suka melarang. aku plak tak boleh dilarang. haha.
"siapa kata tak nak balik. nak balik lah bonda. khamis ni balik la."
laju je aku aku menuturkan bicara. pada hal tak rancang pun. adeh.
penangan ayat bonda memang meresap dalam jiwa lah. dush3.

cik Siti : "kak, baju ada 17 pasang yang belum dijahit."
aku : "so jahitlah. haha."
cik Siti : "haha. tunggu kak balik laa.. kitorang dah basuh dah kainnya."
aku : "amboi-amboi, nak jahit ke nak buat apa ni sampai 17 pasang? masak kari?"
cik Siti : ketawa.

17 pasang baju yang perlu dijahit.
sempat ke nak habiskan 17 pasang tu? ok. jahit sampai sakit pinggang.
senyum kelat teringat baju yang 17 pasang.
kenapa banyak sangat ni? ntah. tiada jawapan.
semua senyum. tersengih pun ada.

ish! nak pakai ke nak makan ni, sampai 17 pasang?
sambil membuat muka comey memikirkan ada-ada saje kerenah adik-adik ku ini.
tak boleh tengok aku senang!

itu tak masuk kerenah yang lain lagi tu. adeh.
pening aku.
menjadi kakak memang macam ni kot.
ketawa sendiri. geram pun ada. tapi merekalah yang selalu membuatkan aku tersenyum pahit. tapi ku telan juga.
kerana aku adalah kakak.


tunggu kan kepulangan ku.
aku rindu kamu semua.......



kata hati : "semua itu adalah alasan yang mendorong aku supaya mahu pulang ke kampung. aku tahu. tapi semua tu, aku rasa sweet je. haha."
kata sebelah hati : "sweet tak sweet pun, kamu kena jahit sampai sakit pinggang laa.. sebab kamu bukan punya banyak masa untuk bermain dan bercuti. faham?"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

pink + oren pilihan ku. lalala~

salam.

selamat petang.
selamat minum petang.

sedang menikmati dendangan compang yang bertalu-talu. menyesakkan benak minda ku. tapi tetiba macam best plak.
menulis sambil ade irama kompang yang menyambut kedatangan jari jemari yang sedang menari-nari riang. lalala~

mungkin pasukan kompang sedang berlatih untuk kejuaraan kolej.
atau mungkin esok ade acara kolej yang perlu mereka sambut dengan iringan kompang.
mungkin. aku hanya meneka.
jika aku bijak, tekaan aku mengena. tidak tersasar.

acara mengemas bilik dan mengosongkan kolej kediaman.
sesi mengemas nampaknya berjalan dengan agak perlahan.
seperti kura-kura sedang menikmati alam semesta yang luas lagaknya.
aku pun tak tahu kenapa aku harus begini.
mengemas dengan penuh sopan santun, lemah gemalai dan ayu mayu.
umpama daun-daun kering yang jatuh berguguran. satu persatu.
wah! ade perumpamaan gitu. class.

setelah mengemas dengan lekanya, baru aku perasan satu perkara.
dan timbul persoalan di jiwa kecil ku.
kenapa banyak sangat barang berwarna oren dan pink ni?
pelik.

termenung.
teringat kata-kata bonda pada ku tempoh hari.

"anak bonda memang cantik kalau pakai kaler pink ."
aku senyum.
"tapi kaler hijau ni cantik jugak, bonda."
"hijau tak cantik. nampak tua."
"kaler kuning?"
"kuning lagi laa... nampak pucat macam orang sakit je. nazak nak mati dah."
aku ketawa.
"habis tu kaler apa lagi yang cantik, bonda?"
bonda termenung sejenak.
"pink. oren. merah. light purple. light blue. yang lain tak cantik."
aku kembali ketawa. bangga? haha. entah.
"ada plak macam tu. jadi, tak boleh pakai kaler selain tu laa eh?"
tanya ku manje. anak bonda laa katakan. bonda senyum.
"nak pakai boleh. tapi nampak macam orang berumur. nak ke macam tu?"
"tak nak." sambil ketawa.

dalam hati : "mana boleh nampak tua. i kan masih muda belia lagi orang nya."
berlagak! perasan juga ku kira. ketawa evil. h0h0h0.

sebenarnya warna oren juga cantik. ia mempunyai nilai tersendiri.


barang kaler oren.
blaus labuh. baju kurung. baju pesak riau. tshirt. kemeja. towel. tudung. pen. bag.
setiap jenis baju, mesti ade kaler oren.
setiap jenis tudung, comfirm ade kaler oren.
boleh ke macam tu?
tak tersedar laa plak aku terbeli kaler oren. haha.
itu tak masuk ngan barang-barang lain yang berjenis-jenis lagi tu.
adeh! sesak nafas aku tengok banyak sangat kaler oren.

sebenarnya warna pink sangat cantik di mata aku. haha.


tadi ku pandang kiri. sekarang, ku pusing kanan.
wah! lagi banyak barang kaler pink.
di tegaskan di sini, bukan banyak. tapi sangatlah banyak.
baju. pensil. bag. tudung. selendang. shawl. tshirt. baju kurung. baju kebaya. towel. buku. sepit rambut. jam tangan. gelang. aiseh. jenuh aku nak senaraikan.
tak larat.

rupa-rupanya, dalam tak sedar, aku terkumpul kedua-dua kaler ini. adeh.
pink. berjenis-jenis pink.
oren. berjenis-jenis oren.
nampaknya segala pink dan oren menjadi koleksi aku.
ketawa melihat diri sendiri yang tak sedar dengan kehadiran kaler itu dalam hidup.
senyum mengada-ngada. haha.

kini baru aku sedar. selain pink, aku jugak suka oren. lalala~
Obses ~ pink ~
dan dalam tahap perkembangan normal menyukai oren. barangkali akan naik level obses jugak ke benda-benda dan perkara-perkara yang berwarna oren. ngeh3.

indahnya, jika alam yang kita diami ini penuh ngan warna warni kehidupan.


pemilihan kaler.
sebenarnya semua kaler cantik.
cuma kekadang pemilihan kaler tu mesti laa bersesuaian dengan kulit. terutamanya bila kulit tidak berapa jelas nak nampak puteh. macam aku ni. yang kelabu-kelabu je. haha. itu pendapat aku sahaja. jangan marah.



kata hati : "macam confuse je banyak nya barang-barang berwarna pink + oren. tak percaya pun ade. adeh!"
kata sebelah hati : "eleyh. tak nak terima hakikat laa tu dia suka oren. haha. takut kaler pink terabai ke? lalala~"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

ya Allah. boringnya aku.

tak tahu nak describe macam mana perasaan aku saat ni. Allah je tahu.


blur.
boring.
jemu.
tak tahu nak buat apa.

semua ade. macam pakej. aduh.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kalau member tikam kita, patut ke kita tikam balik?

selamat pagi. ala-ala tengah hari.


senyum.
pagi tadi aku pun tak tahu aku buat apa.
main game. duduk atas tilam empuk. tengok kerja kosong. isi borang. call sana. sms sini. termenung sana. berangan sini.
tup-tup. dah dekat pukul12 dah.
cepatnya masa berlalu.

termenung memandang jendela.
di kelilingi hutan.
monyet.
melihat ruang legar bilik. yang bersepah. tidak berkemas.
bila betul-betul nak pindah, aku kemas laa betul-betul.

bagus. jangan mengemas. haha.

ketawa mengenangkan diri yang sangat suka main-main.

tibe-tibe..
teringat pesan en.Hati.
baru aku perasan. dia melayan aku hari tu seolah-olah macam budak kecik yang baru belajar nak faham tentang kehidupan. tentang persahabatan.
aku pun yek-yek je jawab macam budak 5 tahun.
ketawa memandang Didi.

"Yang.." aku memanggil lembut.
"yer."
"i nak tanya satu perkara, boleh?"
"boleh."
"kalau kawan kita tikam kita dari belakang, kita tikam dia balik, boleh?"
jawapan tidak dijawab. persoalan di tinggalkan pada ku.
"kalau dia tikam kita, masalah tak tu?"
"masalah laa. sebab dia yang cari gaduh."
"kalau kita tikam dia balik, masalah tak?"
"masalah jugak. mesti bergaduh."
"kalau masalah selesaikan dengan masalah, selesai tak?"
"ntah."
jawab aku terkebil-kebil. macam anak kecil.
bukan aku tak tahu jawapannya. cuma susah untuk aku menghuraikannya.
dia kembali bertanya.
"kalau orang buat jahat, kita balas jahat. selesaikan masalah tak?"
"tak."
"jadi, kalau kawan tikam belakang kita, jahat tak dia?"
"jahatlah. dan sampai hati dia buat macam tu kat kawan dia."
"kalau dia buat jahat, dia jahat tak?"
"jahat lah."
"kalau kita tikam dia balik, kita jahat tak?"
"jahat laa."
"habis tu, nak jadi budak jahat?"
"tak nak."
"i tahu, sayang i ni tak kan jadi budak jahat kan?"
aku mengangguk. dan bertanya lagi.
"so biar jela eh?"
dia mengangguk. dan menambah.
"kalau u nak bincang ngan kawan u tu, boleh jugak. tapi jangan laa marah dia. berbincang cara berhemah. tanya cara berhemah. baik- baik."
"tapi... i takut i maki dia."
"kalau gitu, biarlah. Allah kan Maha Adil."

aku senyum.
puas hati.
lega.

dia memang selalu melegakan hati aku yang sakit.
selalu menghurai segala kekusutan yang ada.
meleraikan api amarah ku tatkala ia mahu meletup.
dan kekadang aku mahu sekali memarahi setiap apa yang orang lakukan pada ku.
tapi dia membuat aku berfikir.
lalu, ku batalkan niat.

satu pesanan lagi berlegar di ruang minda.

"hal remeh temeh ketepikan. kalau ia negetif, terbalikkan jadi positif. semua perkara adalah bagaimana kita mengawalnya. bukan bagaimana kita lakuka nnya. sebab apa yang kita lakukan, kekadang kita tak mampu mengawalnya. so kita kena pandai kawal menggunakan minda dan jugak dorongan hati."

kata-kata keramat yang selalu aku simpan.
dari sepupu kesayangan aku.
kata-katanya benar.
aku setuju.

senyum.
banyak perkara yang aku belajar.
walaupun aku rasa, umur macam aku ni dah patut boleh berfikir sendiri.
tapi aku tetap kena belajar.
ambik pengalaman dari kehidupan.

kawan.
sepatutnya, harta yang paling bernilai dalam kehidupan.
kerana dialah kehidupan bujang ku terisi.
juga kerana dialah kekosongan dan keboringan ku menjadi pelangi.
tapi...
bila kawan tikam kawan.
masih lagi menjadi harta yang bernilai?
sampah!

mahu menjadi sampah?
tikamlah kawan dari belakang.
haha. ketawa evil puas-puas. dalam hati.

marah itu tak bagus. amalan syaitan. hehe.

releks sis.
jangan marah.
nanti muka berkedut. tak cantik.

senyum.
terasa mahu ketawa. kuat-kuat.
batalkan niat. (nanti dikatakan giler jika aku ketawa sorang-sorang.)
telan air liur perlahan-lahan.
perut berkeroncong. menyanyikan lagu irama sumbang. lapar agaknya.
senyum kelat + manis. (macam mana tu? ntah).

masa untuk makan.
menyanyi riang.



kata hati : "andai aku ikut kata amarah ku, pasti setiap kawan yang memperkatakan tentang hal aku, akan aku sepak pipinya. biar berbekas 5 jari ku yang cantik ini di pipi gebunya."
kata sebelah hati : "sabar-sabar. tak baik buat kawan macam tu."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

terasakah aku?

menyapa dia.
dengan perasaan yang sangat excited untuk cerita itu dan ini.
banyak perkara yang aku nak share.
banyak perkara yang aku nak bagitahu.
bukan banyak.
tapi sangat banyak.
mungkin terlalu lama aku simpan untuk diceritakan.

tapi...

entah.
tak tahu apa yang dirasa.
down.
perasaan excited tu, mula jatuh. merudum. dan terus hilang.
di ganti dengan jeritan hati yang sayu.
aku tak pandai menyatakan. juga tak pandai bermadah-madah.
aku cuma berjauh hati.
mungkin aku terlalu sensitif. ya. mungkin.
kerana aku telah buat yang terbaik untuknya.

hati ku sedih =(

aku menyedut nafas. perlahan-lahan.
menghembusnya kembali.
terasa berat. tersekat. sesak.
senyum kelat memandang Didi yang masih setia melayani aku.

tak pe.
aku faham situasinya.
mungkin dia terlalu letih.
atau terlalu banyak perkara yang hendak difikirkan.
atau terlalu banyak benda yang hendak dilakukan.
atau tidak mahu berharap kerana takut kecewa.
mungkin.
banyak kemungkinannya.
aku faham.

kerana aku tahu, sakitnya kecewa.
ia seperti ditusuk sembilu. tajam. menyengat. berbisa.

tapi...
kenapa aku tetap terasa berjauh hati?
aaaahhh.. persetankan semua yang dirasa.
senyum pahit.
telan air liur jugak pahit.
mata terkebil-kebil memandang syiling.
fuhhhhh... menghembus nafas sekuat yang mungkin.

fikiran harus positif.
lebih positif dari segala-galanya. barulah awet muda.
senyum.
terasa lega.

aku percaya dan berpegang.
"segalanya pasti ade hikmahnya. kerana Allah itu Maha Adil."
senyum ceria. (betul ke ceria?). diam kau!


kata hati : "kekadang kita perlu berada di situasi orang, untuk memahami situasinya dengan lebih baik dan mendalam. (senyum manis)"
kata sebelah hati : "buat apa nak faham. bukan dapat duit pun. haha. (gelak evil)"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

quilling atas permintaan sutera suci.

salam.

selamat berbahagia.
selamat balik kerja.

memandangkan hari ni, kerja-kerja untuk mencari kerja tidak berjalan seperti yang aku rancang. maka, aku yang keboringan tibe-tibe teringat tentang permintaan sutera suci.

quilling.
siapa yang melihatnya, mesti mengatakan nya cantik.
tidak pernah seorang pun mengatakan tidak.
termasuk aku.
senyum.

aku tidak mempunyai bahan yang betul untuk membuat quilling. aku hanya menggunakan bahan-bahan yang ku rasa boleh. haha.
ketawa pada diri sendiri.
tapi asalkan kita kreatif untuk membuatnya. tak kesah lah bahan apa yang kita gunakan.

bahan yang ku nyatakan adalah semuanya secara manual. ok.

bahan-bahan yang aku gunakan adalah seperti berikut. lalala~



setelah itu, aku ukurnya mengikut saiz ketebalan yang aku mahukan. kalau kamu mahu ia besar dan tebal. kamu boleh memotongnya besar-besar. tetapi, aku hanya menggunakan 7mm. kerana bagi ku, ia sudah pun bersesuaian. hehe.

lihat. macam ni laa aku mengukur seterusnya memotongnya satu persatu. kamu boleh menggunakan sama ada gunting atau pun pisau. ia mengikut keselesaan masing-masing.

sebenarnya ade pemotongnya sendiri.
mungkin. aku agak saje.
senyum.

jika kamu mahu tahu dengan lebih lanjut. sila lawat my quilling soul. hehehe. di sana, banyak perkara yang kamu dapat pelajari.
selamat belajar dari aku.


jeng-jeng-jeng. macam ni laa jadinya.


selepas itu, kamu gulungkannya. dan gam di hujungnya.

sapukan gam di ekornya. tahu dan faham kan, anak-anak?

nampak. senang bukan?

atau jika kamu malas untuk menggulungnya secara manual, kamu boleh mencari jarum quilling. aku malas nak cari. ngeh3.

ini dia contoh jarum quilling. ia akan memudahkan kamu. =)
{ aku google je jarum quilling ni. lalala~ }

bila dah siap, jadilah bulat seperti ini. hehehe.



kamu boleh bentukkannya menjadi sebesar mana yang kamu nak. kamu yang tentukan.
kalau kamu ingin jadikannya daun, kamu just peyetkan hujungnya menjadi seperti bentuk daun. tahu kan murid-murid bentuk daun macam mana? hehe.
senyum.

so selepas itu, aku menggunakan gam lagi untuk melekat-lekatkannya supaya menjadi bunga yang aku idam-idamkan. jeng-jeng-jeng. inilah hasilnya.. lalalala~

cantik kan? aku sangat lah suka. hehe.

kamu bukan sahaja boleh menjadikannya bunga, butterfly, burung, love dan macam-macam lagi. yang penting kamu kreatif. dan otak pasti bergerak sikit.
apa kata orang, excersice minda.
senyum.

dan aku juga menggunakan kertas yang sedikit keras untuk ku lekatkan bunga untuk dijadikan kad. atau pun boleh juga dijadikan handmark.

dan inilah hasilnya...




senang kan. ia boleh ditukar mengikut imiginasi yang kamu bayangkan didalam
benak minda kamu.

kalau nak lebih tahu, kamu perlu masuk bengkel quilling. aku mengajar hanya mengikut imiginasi aku sahaja. lalalala~

kepada suter suci,
selamat mencuba. =)



kata hati : "seronok plak buat toturial macam ni. haha."
kata sebelah hati : "pening kepala aku. ngeh3."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

selamat berbahagia, Prince.

akhirnya selesai jugak. alhamdullillah.
kini tudung orange kegemaran ku bertambah serinya yang dulu malap dan kian pudar. dan kini ku serikan dengan octant yang menyerlahkan penarik diri anda.
senyum.
puas hati barangkali.

ku on kan Didi yang setia di meja.
kesian Didi keseorangan.

ligat tangan cantik ku menekan keyboard memasukkan email dan juga password. (dasar perasan yang tiada kesudahan! haha.)
aku on kan FB ku yang tidak kugemar sangat. (ayat apakah ini?) senyum.

tetibe teman lama menyapa.
mengusik. seperti kebiasaannya.
tidak berubah-rubah, bentak hati kecil ku, sedikit marah.
marah-marah manje, mungkin.
senyum lagi pada Didi.

tibe-tibe kisah lama terungkai.
1001 persoalan muncul.
dan 2002 jawapan terkeluar.

"kau macam mana kenal princess?"
"ntah. cinta pandang pertama laa katakan."
"eh, boleh main pandang-pandang pertama ke? dah lama kenal kot. dari diploma lagi."
"dulu aku tak pandang dia. sekarang baru aku pandang."
"yela. dulu kau asyik pandang permaisuri je. bukan nak pandang princess pun."
"aku kan setia pada yang satu."
"kau bukan setia pada yang satu."
"habis tu?"
"kau degil.! tak nak dengar cakap aku. tahu?"
dia gelak sakan.
"apa kau ingat aku jealous ke?"
sekali lagi tawanya menghias ruang.
"aku ingat kau kawan baik en. Hati aku je. kalau tak, malas aku nak nasihat."
"tak pe. itu kesah lama. sekarang aku bahagia."
"apa yang kau suka tentang princess?"
"sama seperti kau cakap. dia kelakar. itu yang aku suka. dulu aku tak pernah pandang mata dia. bila aku pandang mata dia, dia pandang mata aku. kami bertentang mata. lalu, kami jatuh cinta."
"wah! kau dah pandai jiwang karat sekarang ye?"
sama-sama kami ketawa.

jatuh cinta bukanlah sesuatu yang mudah. tapi bila sudah jatuh cinta, bahagialah yang diharapkan.

aku lega.
hembus nafas perlahan-lahan.
ntah kenapa aku bimbangkan dia.
mungkin dia kawan ku. dan jugak kawan baik en. Hati.
atau mungkin juga disebabkan dia telah memilih orang yang aku tahu bakal akan mengecewakannya satu saat nanti.
dan kini ia menjadi realiti.
tapi aku tidak dapat berbuat apa-apa saat itu.

satu patah kata ku, dia hiris tajam.
semua perkataan ku, dia sepak terajang.
semua nasihat ku, dikatakan aku dengki.
tapi kini baru kau mengerti.
aku tidak dengki. aku tidak sedikit pun mahu menjatuhkan kawan. bahkan aku tidak sedikit pun mahu memusnahkan kebahagian. yang aku takut, kau ketemu kekecewaan.
senyum.

semoga bahagia bersama. =)


"aku harap kau bahagia."
"kau juga."
"aku dah 7 tahun bahagia, prince."
"aku baru 4 tahun."
hilai tawa bersatu. gemersik. bunyinya hanya nada tawa yang bahagia.


aku doakan kau bahagia, prince.
aku juga doakan agar kau tidak lagi kecewa seperti waktu dulu.
aku faham erti sakitnya kecewa.
kini aku boleh bernafas lega. (selama ini aku sesak nafas ke? haha.)

aku harap Allah akan mengurniakan seluruh kebahagiaan pada mu, prince.
dan Allah akan memelihara kebahagiaan itu hingga ke saat-saat akhir hidup mu.



kata hati : "kerana aku juga sudah merasai bahagia itu. bahagia itu umpama langit tidak berawan. luas terbentang tanpa sebarang titik kesedihan dan kedukaan. hanya hilai tawa yang kelihatan."
kata sebelah hati : "huh! tapi kekadang kau juga merasa tidak bahagia bukan?"

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali.

pagi-pagi lagi dah dengar bunyi bising.

aku menarik nafas dalam-dalam.
menghembusnya perlahan-lahan.
ku bukak mata. ku tutup mata. leher terasa lenguh.
apasal tak nampak ni? adeh.
rupanya cermin mata kat tepi, bukan kat mata. haha.

Nad dan Nana, nampaknya sedang bertungkus lumus menyiapkan skrip untuk Family Sarjana untuk Astro Oasis.
senyum.
rajin, detik hati ku.
memang laa kena rajin. hari ni kan recording 3 episod.
aku senyum lagi.
sudah lumrah. keje memang macam tu. nampaknya ia akan berlarutan sehingga 13 hb December ni. biasalah. tak kan tak tahu Astro macam mana. kepuasan pelanggan di dahului. walaupun aku rasa macam tak puas hati pun. haha.

ketawa.
melihat Nana yang terkebil-kebil mendengar bebelan Nad.
aku tahu, niat Nad baik.

"kau Nana, jangan laa lembut sangat. kau selalu tak depend diri sendiri. Semalam semua orang salahkan kau . padahal kau tak salah pun."
"aku dah depend la."
"kau memang cakap kau depend. tapi hakikatnya kau depend lemah gemalai."

aku sampuk.
"kalau kau buat macam ni tetiap hari Nana, mati laa kau Nana kena pijak ngan semua orang. content ada kat tangan kau. so kau ade kuasa. kau kena gunakan kuasa yang ada. kau faham?"

Nana diam.
aku tahu, Nad kesian kan Nana sebab asyik kena marah. sebab tu Nad asyik membebel. bebel tanda nasihat. aku pun kesiankan Nana. keje satu team, memang laa kena macam tu. aku tak nak Nana kena marah lagi.

aku harap Nana boleh menjadi seorang yang tegas.
yang orang lain tidak akan pijak kepala nya.
biarpun dia lembut, tapi orang lain tak berani nak berkasar dengannya.
aku harap.
aku berdoa.

kekadang, kita tak boleh terlalu lemah lembut ngan orang.
kekadang, lemah lembut di perlukan jugak dalam perhubungan.
bak kata pepatah melayu, "buat baik berpada-pada, buat jahat jangan sekali."
sekali pun kau nak berlembut, nak buat baik, biarlah berpada.
benar.
aku setuju ngan pepatah itu.

aku wish, Nana dapat buat yang terbaik untuk hari ini.
aku doakannya.
insyAllah, Allah perkenankannya.



kata hati : "sebenarnya, biar orang kenal kita garang, baru orang tak berani tindas. walaupun hakikatnya kita sebenarnya bukan laa garang sangat pun. baik lak tu. haha."
kata sebelah hati : "eleyh. kau memang dah sedia garang pun. haha."

aku senyum sendiri.
chaiyok3 Nana.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

aku tak marah.

marah.

semua manusia tahu marah.
termasuk aku.
tipulah kalau aku cakap, aku tak pernah marah.
203% tipu.

bagi aku, perasaan marah adalah fitrah. adalah lumrah. kalau kamu tak pernah merasa marah, itu tandanya kamu tidak mempunyai deria yang cukup. haha. betul ke deria. aaah. lantaklah.

sms dari en Hati bertanya apakah yang aku sedang lakukan sekarang.
ku biar tidak terjawab.
sebentar kemudian.
masuk lagi satu sms. bertanya. "Yang, u marah i ke?"

masih tidak dijawab.
bisu 1000 bahasa.
kenapa perlu mendiamkan diri. kelu. bisu. jika kamu tidak marah?
soalan itu ada jawapannya pada aku. haha.
sengaja aku diamkan diri.
membatu.
sambil tersenyum melihat hp.
giler!
ketawa sendirian.

pergaduhan semalam.
aku tak marah.
serius. aku tak tipu.
aku cuma terkilan. mungkin juga kecewa. ataupun geram + sedih. mungkin.
tapi aku sedikit pun tak marah.
percayalah.
aku senyum. senyum pada kamu. senyum pada diri sendiri.


"Sayang, aku tak marah kamu. Diam ku kerana.... aku malas nak turun beli topup. tarikh baki kredit ku dah luput. yang tinggal hanya kredit. tarikhnya tiada."



kata hati : "aku sayang kamu. manakan aku sanggup marahkan kamu kerana perkara yang remeh temeh seperti itu."
kata sebelah hati : "eleyh. macam aku tak tahu, kamu nak marah dia. tapi kamu tahan je."

aku senyum.
sambil menongkat dagu.
dalam hati ada cinta.
ketawa.
bahagia.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kenapa boleh jadi tersangat banyak?

selamat tengah malam.

selamat supper pada sesiapa yang supper.
kepada yang jaga body, selamat menjaga body.
jangan makan malam. nanti gemuk. haha.

aku baru sahaja menghabiskan nasi lemak 1 bungkus bersama Nad.
dan jugak ku bantai kek pisang yang sangat sedap.
kalau tiap-tiap malam macam ni kan best.
dapat gemukkan badan yang sedia "gemuk" ni. haha.
senyum pada diri sendiri. kerana kuat perasan!

perasan gemuk! kata cik Siti.

hari yang penat.
mengemas bilik sampai lembik.
seluruh tenaga digunakan untuk mengangkat barang yang sangat-sangat lah banyak.

kata Asma : "Akak memang memanafaatkan kegunaan bilik ni dengan baik. ni bukan nak tumpang-tumpang kolej. ni bawak barang cara orang nak menetap kat sini terus."

aku ketawa.
ketawa memanjang melihat barang aku yang banyak.
bukan banyak. tapi tersangatlah banyak.

sekarang sangat penat.
siapa nak tolong SPA kan aku?
wah. SPA sangat best.
ade orang urut bahu.
urut kaki.
sambil aku tidur lena-lena.
bangun-bangun, badan terasa segar.

wah.
sekarang, pejam mata.
sambil membayangkan yang ade orang urut.
menghilangkan penat badan ku.

mata layu.
mengantuk teramat.
tetibe.
hairan.
mungkin badan sudah penat.

tapi, tetibe terfikir.
kenapa barang aku tersangatlah banyak?
ntah!
aku pun tak tahu.
pelik.
sekarang yang aku tahu, memang sangat lah banyak. hahaha.

senyum melihat bilik yang kosong.
memandang baju yang tinggal 2 3 helai bergantung.
senyum.
puas hati.
boleh tidur ngan lena.

selamat malam.



kata hati : "bestnya kalau aku dapat tidur di rumah bersama bonda tercinta. haha"
kata sebelah hati : "huh! dasar anak manje! Asyik mahu tidur dengan mak je."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Salam Maal Hijrah.

Awal Muharam.

diiringi ngan hujan yang lebat.
ku jenguk hujan di luar.
masih lagi lebat dan tidak menunjukkan tanda-tanda untuk berhenti.
mungkin ini adalah tuah tahun baru.
mungkin juga tidak.
kerana ini kan musim tengkujuh. ketawa pada diri sendiri.
Selamat Tahun Baru. untuk semua masyarakat Islam.

Azam aku.
ntah. macam tak de azam pun ni. gelakkan diri sendiri.
boleh ke macam tu? ntah.
tak de jawapan untuk soalan tu.
mungkin sebab azam lama aku pun tak tertunai lagi sampai sekarang.
susah jugak kalau aku berazam.
kalau tak terkota azam yang aku buat, tiap-tiap tahun ku pakai azam yang lama.
teruk kan?
memang pun.

terfikir sesuatu tentang azam yang aku buat pada suatu ketika dulu.
ku suarakan pada kawan.

"aku ingin sekali menjadi seorang budak yang baik."
"means, itu azam kamu untuk tahun ni?"
"yer."
"kenapa, kamu rasa kamu bukan lagi seorang budak yang baik ke?"
"kalau setakat hati je baik, tapi aku degil, itu bukan baik namanya."
"habis tu macam mana baru dipanggil baik?"
"ntah. may be selepas ustazah berkata aku budak baik."
aku ketawa. main-main.
"huh!" dia mendengus kasar. memarahi. tidak puas hati.
aku senyum dan gelak.

aku senyum pada Didi. senyum pada diri sendiri.
azam ku yang lama pun tidak tertunai lagi.
buat apa aku nak ada azam yang baru. haha.
aku ingin sekali jadi budak baik.
budak yang.....
yang tidak melawan cakap ustazah.
yang patuh disiplin sekolah.
yang tidak di denda setiap hari.
yang jauh dari kenakalan.

itu dulu.
sekarang.
aku ingin sekali menjadi wanita yang baik.
wanita yang berhemah.
wanita yang lemah lembut tutur katanya.
wanita yang bersopan santun.

mungkinkah aku boleh lakukannya?
senyum kelat.
pandang kanan. pandang kiri.
bibir senyum dan kata "boleh laa kot".
ketawa diam-diam pada diri sendiri. takut mahu mengaku.

azam ku tahun ni adalah aku mahu menjadi seorang wanita yang baik. =)




kata hati : "aku percaya aku boleh lakukannya. tapi aku memerlukan masa. supaya aku jadi seperti yang aku mahu."
kata sebelah hati : "eleyh. setahu aku, no alasan-alasan bila seseorang nak jadi baik."



telan air liur.
kelat.
senyum dalam terpaksa. sambil ketawa buat-buat. haha.
dan ade satu kepercayaan yang kuat di hati.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

cinta itu hebat. benarkah?

setelah penat mengemas bilik, aku capai sebijik buku. ku baca.

sangat tertarik dengan cerita dongeng ala-ala realiti ni.
maknanya sangat mendalam.

***************

al-kisahnya di dalam sebuah pulau yang dihuni oleh semua jenis perasaan. termasuklah bahagia, duka, hikmah dan cinta serta banyak lagi perasaan-perasaan lain.
pada suatu hari, dikhabarkan pulau yang mereka diami akan tenggelam. berita ini amat merunsingkan semua perasaan. maka mereka segera menyiapkan sampai untuk menyelamatkan diri masing-masing. kecuali cinta.

khabar yang disangka kosong, benar-benar berlaku. hujan turun tidak berhenti. paras air dipulau mulai naik ke paras bahaya. pulau itu semakin tenggelam.

mujurlah mereka dapat menyelamatkan diri masing-masing kecuali cinta yang masih setia berada di pulau itu. dia terus bertahan hingga ke saat-saat terakhir. akan tetapi pulau itu sedikit demi sedikit makin tenggelam. cinta tidak terdaya lagi. dia memohon bantuan.

Cinta : "Kekayaan, boleh kah engkau membawa ku bersama sampan mewah mu?"
Kekayaan : "Tidak! Terlalu banyak emas dan
perak di dalam sampanku. tidak ade sedikit pun tempat untuk mu."
Lalu meninggalkan Cinta terkapai-kapai.

Cinta : "Takbur, bantulah aku. aku hampir tenggelam."
rayu Cinta dengan hati yang sayu.
Takbur :"Aaah. Aku tidak boleh menolong
mu. Nanti rosak dan basahlah sampan ku!"
Jawabnya bengis tanpa sedikitpun simpati.

Cinta melihat Duka yang baru hendak meninggalkan pulau itu. Lalu,
Cinta : "Wahai Duka, izinkan aku pergi bersama mu."
Pinta Cinta dengan penuh harapan.
Duka : "Oh, Cinta. Aku terlalu sedih. Biarlah aku keseorangan."

si Bahagia pula merasa sangat gembira kerana dia telah jauh daripada Cinta walaupun dia tahu Cinta keseorangan.
Tidak lama selepas itu. Kedengaran satu suara.
Suara : "Wahai Cinta, marilah. Aku akan membawa kamu bersamaku."
Suara itu agak berumur.
Tidak tergambar rasa syukur cinta pada Ilahi yang mendatangkan seseorang untuk menolongnya.
Kegembiraan itu membuatkan Cinta lupa untuk bertanya hala tuju mereka.
Sehinggalah mereka sampai ke daratan.
Menyedari dia tidak mengenali si Tua yang membantu, Cinta bertemu Hikmah.
Cinta : "Hikmah, siapakah yang membantu ku keluar dari pulau tadi? aku tidak mengenalinya."
Hikmah : "Dialah Masa." perlahan saja nadanya.

Cinta : "Masa?"
Terkejut dengan jawapan itu, Cinta bertanya.
Cinta : "kenapa Masa sudi membantu ku, wahai Hikmah?"

Hikmah tersenyum.
"kerana hanya perjalanan masa sahaja yang mampu m
emahami betapa bernilainya sebuah cinta."

Cinta senyum.


***************

aku senyum.
mengenangkan cinta yang ada dalam diri.
ia mengikut step seperti yang aku jangkakan.
menanam benih.
berputik.
berbunga.
berkembang.
berbau harum sehingga ke saat ini.

6 tahun sudah berlalu. sudah hampir 7 tahun agaknya.
benar.
hanya masa yang tahu.
betapa bernilai nya cinta yang ada dalam diri aku terhadapnya.
betapa aku jatuh cinta tiap kali memandangnya.
betapa aku terharu tiap kali dia melayan ku seperti puteri raja.

aku jatuh cinta kerana diri nya.
kerana sifatnya. kerana berhikmahnya dia.
bukan kerana ketampanan dia. bukan kerana ketegapan tubuhnya.
aku menyintai dia kerana dirinya.
dan kerana itu, aku menerima dia seadanya.

"i love u just the way you are, dear."


mood : cinta berbunga mekar.
ketawa pada diri sendiri.

aku tahu dia tidak sempurna.
kekadang kami bergaduh kerana ketidaksempurnaan itu.
tapi aku kekadang terfikir. aku hadir untuk menyempurnakan dia.

mungkin dia tidak sempurna di mata orang lain.
tapi dia cukup membuatkan hidup aku sempurna dengan cintanya.

cinta itu hebat.
benar.
aku setuju.



kata hati : "aku selalu mahukan dia ada di sisi ku tiap kali aku sedih, gembira, jatuh, bangun dan setiap saat."
kata sebelah hati : "kau memang gedik."

lantaklah. haha. ketawa evil.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

menggunakan tenaga yang bersisa.

tidur dengan lena semalam. baca doa dan terus hilang dalam pelukan bantal. hehe.


bangun pagi dengan terkejut.
terus terduduk dikatil empuk buatan Itali yang di import dari kolej kediaman ku. hehe.
terkejut.
ntah kenapa aku terkejut. aku pun tak tahu.
mungkin mimpi indah. atau juga ade igauan ngeri yang ada disebalik mimpi yang aku langsung tak ingat.

hari yang penuh ngan habuk dan debu.
sesi mengemas dan menyepahkan barang perlu dilakukan dengan kadar segera.
apa tidaknya, perlu mengangkatnya ke bilik stor yang disediakan.
mesti sangat penat.
perlu juga menggunakan tenaga yang bersisa.
kaki sudah kemerahan. sakit.
terima kasih kepada Asma kerana sudi mengurut kaki ku yang comey.

hidung selsema.
menambahkan ketidak selesaan yang ade.
tapi Alhamdullillah. syukur.
ia membuatkan aku tahu, bahawa Allah sangat sayangkan ku. haha.

lapar.
tapi belum tiba masa makan.
siapa yang ade volunteer ingin menolong? silakan.

hidup perlu diteruskan dengan senyuman walaupun hidung tidak seselesa semalam. haha.



kata hati : "bestnya kalau aku punya rumah bunglow yang besar. tidak aku perlu membazirkan tenaga yang bersisa ini untuk mengemas. haha."
kata sebelah hati : "haha. mahu bunglow? rumah flat pun tak mampu! huh! berangan."


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

di Aquaria bersama Cik Siti. haha.

sudah lama aku berjanji, mahu membawanya ke Aquaria. sebab bila dah balik Terengganu, tak tahu lagi bila nak datang kL. lagipun ni sem last di UPSI.


janji tetap janji.
maka, aku kotakan semalam.

seronok. memang seronok. tapi memang penat.
macam nak patah kaki.
tapi ade jugak sedikit terkilan. abaikan je. haha. lumrah la tu.

rancangan sebelum ke Aquaria.
menjemput kak Ni dan abg Fiq dengan membawa Sabrina si hitam manis pergi.
agaknya dapat pergi bersama ke?
abg Fiq sekarang ngah belajar. so nak kena belajar la. walaupun hari cuti.
hmm, tunggu info saje la.
sambil ku tunggu. sambil ku pujuk. termakankah mereka dengan pujukan aku?
huh! aku tiada jawapannya.

sehari sebelum ke Aquaria.
sms daripada kak Ni membuatkan aku sedikit terkilan. kecewa juga.
barangkali aku terlalu berharap.
ketawa pada diri sendiri.
kata kak Ni,
"kak Ni balik Perak malam ni, sorry sangat-sangat tak dapat ikut Zura ke Aquaria."
ku biarkan sms tidak terjawab.
mungkin terlalu terkilan. mungkin juga kecewa. atau berjauh hati.
abaikan. kerana ia tidaklah begitu penting.

di Aquaria.
tempatnya tidak lah terlalu sukar untuk dicari.
terima kasih kepada Kapten Luffy kerana memberi tunjuk ajar untuk ke sana.
juga kepada Azhar.
terima kasih daun keladi. lain kali aku tanya lagi. haha.

Aquaria sangat besar bagi ku.
sebab aku terlalu kecil kot. kata en.Hati, aku ni sebesar kuman.
ade-ade saje!
masuk Aquaria, pusing-pusing. 4kali kot. haha.
terlalu teruja melihat ikan yang sangat besar. dan tak pernah dilihat.
Subhanallah.
sangat menakjubkan ciptaan Allah yang menguasai seluruh alam.

tengok. keterujaannya terserlah. haha.

penat. sakit kaki. tak yah nak cerita la. 203% tenaga ku habis.
mungkin keseluruhan tenaga aku guna.
ia seolah-olah habis. kosong.
tapi berbaloi laa. sebab cik Siti ni suka. okla tu.

ku suara kan pada Cik Siti,
"i kena rehatkan kaki i seminggu. tak boleh berjalan or buat apa-apa." ketawa.
"habis tu, u nak solat macam mana?"
"letak je baldi kat tepi katil. ambik wuduk. then solat sambil berbaring."
"melampau."
sama-sama ketawa.

jam 1040am.
train untuk ke UPSI sampai.
sekejapnya masa berlalu. baru semalam. berlalu dengan pantas.

terasa rindu pada cik Siti. haha.
juga pada bonda, ayahnda dan adik-adik di kampung.
ingin saja aku terbang pulang. sekarang.
tapi apakan daya ku. huh!
ketawa buat-buat.
aku mesti selesaikan kerja yang ade terlebih dahulu.
sedih.
gambaran nya terserlah dengan mata. ;(



kata hati : "aku rindu pada adik-adik yang lain juga. sangat rindukan suasana rumah."
kata sebelah hati : "kalau rindu, baik kamu balik je. buat apa duduk kat sini lagi."


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

adakah aku tidak berperasaan?

ku jenguk tingkap. panas. cuaca redup.
senyum.
mata kuyu.
mengantuk.

ku dodoi mata di katil empuk.
mata tidak mahu pejam.
ku paksa.
pejam serapat yang boleh.
tapi tetap ade sesuatu yang pelik menusuk dijantung.

sakit.
kecewa.
terkilan.

ntah apa yang aku rasa.
aku tak dapat gambarkan.
susahnya bila ade sesuatu yang aku rasa serabai di dalam minda.
fuhhhh!
menghembuskan nafas sekuat yang boleh..
padahal perlahan je. haha.

perasaan apakah ini?
adakah aku tidak berperasaan.
atau mungkin tidak pandai merasa apakah perasaan ku sekarang?
pernahkah sesiapa dalam kalangan kamu merasa tidak keruan seperti apa yang aku rasa sekarang?

tidak menentu jadinya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

quilling bersama Asma.

semasa memilih barang untuk dihadiahkan untuk kakak ipar Asma tadi (awalnya jadi kakak ipar. ngeh3), Asma menyuarakan untuk membeli kad wedding. tapi aku membangkang. kataku, kita buatla kad dengan hasil keje tangan kita sendiri. haha.

bermonolog dengan diri sendiri.
buat apa simpan segala kekreatifan yang ada di dalam diri.
keluarkan semuanya.
bakat yang ade tak perlu di simpan.
betul.
aku senyum pada diri sendiri.

Asma nampaknya bersetuju dengan saranan ku. hehe. bila dah habis semua keje, macam ni lah jadinya. padahal, 10 juta keje lagi ade kat belakang tengah menunggu. lalala~
masih boleh tersenyum.
masih boleh bermain-main.

hati masih berbunga riang.
ntah kenapa.
aku pun kurang pasti.
boleh ke macam tu? ntah!
aku sebenarnya ingin mencuba untuk membuat quilling. hehe. maklumlah, ia sangat comey3 dan cute3 di mata ku.

tahap kerabunan ku menurun apabila melihat benda comey. haha.

mula-mula...

potong macam ni ke? hentam jela Labu... haha.

selepas tu... jeng-jeng-jeng... gulungkannya..

macam ni ke? ish3. betul kot. haha.


separa siap.

dan....

siap.! lalalala~ terasa bahagia. dengan kecomelannya.


mata bertentangan mata dengan Asma.
dua-dua tersenyum.
kami ingin sekali ketawa. tapi melihat jam di dinding sudah menunjukkan angkat 3 dan lebihannya 30 minit.
memutuskan untuk tidur selena-lenanya.

selamat malam Asma. haha.



kata hati : "sebenarnya membuat quilling sangat memerlukan kesabaran. tapi ia terhapus setelah melihat kecomelannya yang terserlah. wah! aku suka."

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS